Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longaandoening door nieuwe ziekteverwekker

Een nieuw ontdekte groep ziekteverwekkers kan voor zeer langdurige longaandoeningen zorgen.
Longaandoening door nieuwe ziekteverwekker

Een onderzoeker van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft dit ontdekt. Bij patiënten die toch al beschadigde longen hadden, kan een antibioticakuur van twee jaar nodig zijn. Soms is er geen andere oplossing dan het verwijderen van de zieke long.

Lepra
De ziekmakende bacterie is de non-tuberculeuze mycobacterie. Deze bacteriefamilie bestaat uit ruim 130 verschillende leden. Ze bevinden zich overal in het milieu en mensen komen er voortdurend mee in aanraking. Van slechts twee familieleden is bekend dat ze lepra dan wel tuberculose kunnen veroorzaken.

Longinfecties
Tot nu toe namen artsen aan dat alle andere non-tuberculeuze mycobacteriën onschuldig zijn. Uit het Nijmeegse onderzoek van Jakko van Ingen is nu gebleken dat er onder de mycobacteriën veel meer ziekteverwekkers zijn. Longinfecties komen het meeste voor. Nader onderzoek moet uitwijzen hoeveel mycobacteriën er precies zijn en welke schadelijk zijn.

Radboud Universiteit Nijmegen
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.