Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longzorg voortaan patiëntgerichter

Een andere insteek in de longzorg bij COPD: de patiënt zelf, niet zijn longcapaciteit, is leidend in de nieuwe Zorgstandaard COPD.
Longzorg voortaan patiëntgerichter

De Long Alliantie Nederland, de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten, presenteert de zorgstandaard COPD vandaag. De standaard is vanaf vanmiddag te downloaden op de site van de alliantie.

Ziektelast
De Zorgstandaard COPD biedt vernieuwing op het gebied van COPD, doordat inhoud en organisatie van de zorg aan elkaar zijn gekoppeld. Ook wordt een nieuwe indeling gehanteerd voor het bepalen van de ziektelast van de patiënt. Daarbij wordt voortaan gekeken naar de stoornis, klachten, beperkingen en kwaliteit van leven van de patiënt. De traditionele indeling (GOLD) kijkt vooral naar de longfunctiemeting, maar dit zegt echter onvoldoende over de ziektelast en de prognose van zijn ziekte. Daarom is voor deze nieuwe indeling naar ziektelast gekozen, meldt de Longalliantie. Voor patiënten is een speciale versie van de Zorgstandaard gemaakt.

Longverpleegkundigen
Sandra van Duijn, voorzitter van V&VN Longverpleegkundigen: ‘Het voornaamste doel van de zorgstandaard is het bevorderen van goede zorg bij COPD. De zorgstandaard geeft patiënten en zorgverleners duidelijkheid over wat mag worden verwacht van een COPD-behandeling en de bijpassende organisatie. En dat vinden wij als longverpleegkundigen natuurlijk een goede zaak.’ V&VN Longverpleegkundigen is lid van de Long Alliantie Nederland. 

V&VN, LAN en Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.