Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lucia de B. mag cel niet uit

  Lucia de B. die een levenslange straf uitzit voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten, komt niet tijdelijk vrij. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie ziet geen reden om haar straf te onderbreken.

Dat liet de staatssecretaris gisteren weten aan de advocaat van de ex-verpleegkundige uit Den Haag. De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken adviseerde het Openbaar Ministerie (OM) eind oktober de zaak opnieuw voor te leggen aan de Hoge Raad.

Tijdelijk vrij

Advocaat Stijn Franken vroeg de staatssecretaris daarop zijn cliënt tijdelijk vrij te laten, omdat het rapport van de commissie aantoont dat er fundamentele fouten zijn gemaakt. Ook wees hij op de medische toestand van De B., die vorig jaar na een herseninfarct deels verlamd is geraakt.

Geen medische reden
Albayrak besloot op basis van een advies van het OM en medisch onderzoek dat de straf van De B. niet wordt onderbroken. Op verzoek van de procureur-generaal van de Hoge Raad is nader onderzoek gaande naar enkele aspecten van het strafrechtelijk onderzoek. Maar dat is volgens het OM onvoldoende grond voor strafonderbreking. Ook is daar geen medische reden voor, meent de staatssecretaris.

Belabberd
De raadsman van De B. is ‘buitengewoon teleurgesteld’ in het besluit van Albayrak. ‘In het rapport over de strafzaak tegen haar staat dat er grote fouten in haar zaak zijn gemaakt. Ook is haar gezondheid belabberd’, zei Franken. Hij weet nog niet of en wat hij eventueel tegen het besluit gaat doen. Hij wil daarover eerst nog met De B. overleggen.

Petitie
Deskundigen twijfelen ook aan de schuld van de vrouw, omdat er volgens hen geen rechtstreeks bewijs tegen haar bestaat. Ruim 850 wetenschappers roepen deze week in een petitie op de strafzaak te heropenen. ‘Is het een opstand van bèta’s tegen alfa’s?’ vraagt het NRC vandaag aan een van de initiatiefnemers van de petitie Richard Gill. ‘Nee’, zegt de wiskundige en hoogleraar in Leiden. ‘Maar wel van mensen die hun gezonde verstand gebruiken tegen mensen die hardnekkig blijven geloven in hun dwalingen.’

Wel toeval

Volgens Gill is Lucia de B. veroordeeld op grond van een verkeerde statistische redenering die alle processen tegen haar is blijven domineren, namelijk dat ‘het geen toeval kon zijn’ dat zij aanwezig was geweest bij ‘zoveel sterfgevallen’. Gill stelt dat het wél toeval was. ‘In vergelijkbare omstandigheden maakt een op de negen verpleegkundigen zoveel sterfgevallen mee.’

Eerder stelden vrijwel alle hoogleraren kansberekening en statistiek in Nederland al dat het bewijs tegen De B. niet overtuigend is.

Lees alles over deze zaak:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.