Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lucia de B. terug naar gevangenis

AMSTERDAM - De Haagse verpleegkundige Lucia de B. is maandag teruggebracht naar de gevangenis in Nieuwersluis.
Lucia de B. terug naar gevangenis

 

Eind maart werd de 44-jarige vrouw, die tot levenslang en tbs met dwangverpleging is veroordeeld, na een herseninfarct overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Verlamming

De vrouw heeft nog verlammingsverschijnselen aan de rechterzijde van haar lichaam, zo zei haar advocaat Stijn Franken dinsdag. Volgens het gerechtshof heeft de vrouw zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord op haar geweten. Haar slachtoffers waren kleine kinderen en hoogbejaarden.

Ziekenhuizen
De B. werkte tussen 1997 en 2001 in het Rode Kruisziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis en ziekenhuis Leyenburg in Den Haag en het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis.

Verrast
Franken zei behoorlijk verrast te zijn door haar terugplaatsing, die hij overigens wel positief noemt. In de gevangenis wordt verder gewerkt aan haar herstel.

Hoge Raad
De B. moet 29 juni opnieuw voor het gerecht verschijnen. Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich dan op last van de Hoge Raad over de combinatie van de straf levenslang en tbs met dwangverpleging. Het hoogste rechtscollege oordeelde eerder dit jaar dat die strafcombinatie, opgelegd door het hof in Den Haag in juni 2004, niet mogelijk is. Het hof in Amsterdam moet kijken welke straf wel passend is. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.