Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lucia moet vrij blijven totdat Hoge Raad beslist

Herzie alle moorden en moordpogingen waarvoor Lucia de B. tot levenslang is veroordeeld. Dat is het advies dat advocaat-generaal (AG) G. Knigge de Hoge Raad der Nederlanden dinsdag heeft gegeven.
Lucia moet vrij blijven totdat Hoge Raad beslist

 

Niet alleen de veroordeling voor de moord op baby A. is door nader onderzoek op losse schroeven komen te staan, maar ook de zes andere veroordelingen voor moord en drie voor pogingen daartoe. Het bewijs in de sterkste zaak, die van baby A., hing nauw samen met dat van de andere zaken. AG Knigge concludeert dan ook dat twijfel in de sterkste zaak doorwerkt in de andere gevallen.

Hoge Raad

De Hoge Raad moet nog over de vordering van de AG beslissen. Wordt die toegewezen, dan moet een gerechtshof dat nog niet over de zaak-Lucia heeft geoordeeld, de zaak opnieuw behandelen. Behalve het hof in Den Haag sprak ook het hof in Amsterdam zich al uit over De B (Berk, 46). Den Haag veroordeelde de Haagse vrouw tot levenslang en tbs met dwangverpleging. Toen de Hoge Raad besliste dat die combinatie niet kon, moest Amsterdam het overdoen en kreeg Lucia in 2006 definitief levenslange gevangenisstraf.

 

Vergiftigd

Zowel de rechtbank als het hof in Den Haag achtten bewezen dat De B. baby A. doodde met een overdosis van het hartmedicijn digoxine. Die stof is na haar dood in haar lichaam gevonden, terwijl ze dat geneesmiddel al langere tijd niet meer aan haar was voorgeschreven. Een deskundige die de gegevens in het dossier nog eens heeft bekeken, stelde eerder dit jaar echter dat daaruit niet blijkt dat het kind vergiftigd is. Zijn conclusie is nu bevestigd door een andere deskundige.

Heropenening

Begin april maakte de AG al duidelijk dat de veroordeling van Lucia de B. in het geval van baby A. mogelijk niet juist was. In afwachting van verder onderzoek heeft de Hoge Raad toen haar straf onderbroken en haar vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis. AG Knigge vindt nu dat Lucia vrij moet blijven totdat de Hoge Raad een beslissing over heropening van de zaak heeft genomen. Tegelijk met het advies tot herziening pleit de AG voor verruiming van de criteria voor een novum, een nieuw feit dat kan leiden tot heropening van een afgesloten strafzaak. Binnen de wetten die nu gelden, kunnen daarvoor volgens hem mogelijkheden worden gevonden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.