Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Luier met urinestrip is Beste Idee Gelderse Vallei

Pee & See, een luier met een urinestrip, is uitgeroepen tot het beste idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het product moet het verpleegkundigen en verzorgenden makkelijker maken om urine op te vangen bij bijvoorbeeld demente patiënten en baby’s.

Arts Esther Bakker bedacht de Pee & See in het kader van de wedstrijd het ‘Beste Idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei’. In een promofilm legt ze uit hoe ze op het idee kwam: ‘Bij verdenking van een urineweginfectie, wordt patiënten gevraagd in een potje te plassen zodat de arts de urine kan testen. Voor dementerenden, verstandelijk gehandicapten, kinderen en baby’s is het moeilijk om op commando in een potje te plassen.’

Urinestrip
Volgens Bakker verzinnen verpleegkundigen en verzorgenden vaak creatieve oplossingen om te zorgen dat er toch urine in het potje komt. Ze plaatsen watten of gazen in de luier om urine op te vangen die vervolgens boven het potje worden uitgewrongen. Maar hierdoor is de urine niet altijd schoon. In de Pee & See is een urinestrip in de luier verwerkt, die anders in het urinepotje gehangen wordt. Op deze manier komt de urine direct op de urinestrip terecht zodat de verpleegkundige kan zien of de patiënt een urineweginfectie heeft. Voor verpleegkundigen en verzorgenden verhoogt dit het gemak om de patiënt goed te kunnen helpen, aldus Bakker.

De Pee & See is nog niet op de markt verkrijgbaar. ‘We gaan nu met een groep deskundigen uit onderwijsinstellingen, het ziekenhuis en het bedrijfsleven kijken hoe we dit idee kunnen doorontwikkelen tot een product voor ons ziekenhuis’, vertelt Angelique Groot, woordvoerder van het ziekenhuis.

Beste idee voor het ziekenhuis
Het ‘Beste Idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei’ is een samenwerking tussen het ziekenhuis in Ede en de stichting ‘Het Beste Idee van Nederland’. ‘We willen op deze manier bijdragen aan betere zorg en betere producten. Dat kun je doen door wetenschappelijk onderzoek, maar ook door dicht bij huis te kijken’, zegt Groot.

Bedbakje
Vorig jaar leidde de samenwerking al tot de productie van ‘het bedbakje’, een bakje van kartonachtig materiaal dat de patiënt aan zijn bed kan hangen, zodat hij persoonlijke spullen als een bril en gehoorapparaat altijd binnen handbereik heeft. Dit was een idee van student verpleegkunde Karin Drost die stage liep in het ziekenhuis en zag dat operatiepatiënten het vervelend vonden om hun spulletjes achter te laten op de dagbehandeling.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Reactie op: ’Luier met urinestrip is Beste Idee Gelderse Vallei’.
  Wij als studenten voor de opleiding Verpleegkunde willen graag reageren op dit bovenstaande artikel, over het onderwerp; ‘’luier met urinestrip is het beste idee Gelderse Vallei’’.
  We zagen dit artikel en dit sprak ons gelijk aan, zelf werken wij ook in de ouderzorg en komen dit probleem vaak tegen.
  Het is voor ouderen haast niet te doen om op ’commando’ te moeten urineren. Ook voor mensen die bedlegerig zijn en incontinent zijn, is het moeilijk om daarbij urine te strippen. En als je het op kweek wil zetten, moet je een week wachten waardoor de problemen al veel verder kunnen uitbreiden. Om bij bewoners urine te strippen, kunnen we ervoor kiezen om een bewoner eenmalig te katheteriseren. Dit kan voor de bewoner erg belastend zijn, en ook kun je snel iets van binnen beschadigen wat kan gaan bloeden. Dit bloed kan bij de urine komen en zo kan de uitslag afwijken. Of iemand loopt een infectie op en krijgt hier nog meer hinder van dan dat hij al had.
  Wij zien aan deze urinestrip in het incontinentiemateriaal veel voordelen. Zo is het voor de bewoner minder belastend en voor ons is dit ook makkelijker. Wij kunnen zo sneller actie ondernemen.
  Wat wij ons wel afvragen, hoe werkt dit dan precies? Want als de urine te lang in het incontinentiemateriaal blijft zitten, komen er toch veel bacteriën bij? Dus onze vraag is, hoelang mag iemand dan dit incontinentiemateriaal aan hebben voordat de strip onbetrouwbaar is..
  Zelf lijkt het ons een verbetering in de zorg, bewoners/cliënten merken hier niks van en hoeven niet verplicht te urineren op het moment dat wij daar tijd voor hebben. Voor ons als werknemers scheelt het veel tijd en een hoop gedoe.
  Studenten van Graafschap College Nathalie en Merel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.