Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luier met urinestrip wint prijs

Pee & See, een luier met een urinestrip, is uitgeroepen tot het beste idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het product moet het verzorgenden en verpleegkunidgen makkelijker maken om urine op te vangen bij bijvoorbeeld demente patiënten en baby's.

Arts Esther Bakker bedacht de Pee & See in het kader van de wedstrijd het ‘Beste Idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei’. In een promofilm legt ze uit hoe ze op het idee kwam: ‘Bij verdenking van een urineweginfectie, wordt patiënten gevraagd in een potje te plassen zodat de arts de urine kan testen. Voor dementerenden, verstandelijk gehandicapten, kinderen en baby’s is het moeilijk om op commando in een potje te plassen.’

Urinestrip
Volgens Bakker verzinnen verzorgenden en verpleegkundigen vaak creatieve oplossingen om te zorgen dat er toch urine in het potje komt. Ze plaatsen watten of gazen in de luier om urine op te vangen die vervolgens boven het potje worden uitgewrongen. Maar hierdoor is de urine niet altijd schoon. In de Pee & See is een urinestrip in de luier verwerkt, die anders in het urinepotje gehangen wordt. Op deze manier komt de urine direct op de urinestrip terecht zodat de verpleegkundige kan zien of de patiënt een urineweginfectie heeft. Voor verpleegkundigen en verzorgenden verhoogt dit het gemak om de patiënt goed te kunnen helpen, aldus Bakker.

De Pee & See is nog niet op de markt verkrijgbaar. ‘We gaan nu met een groep deskundigen uit onderwijsinstellingen, het ziekenhuis en het bedrijfsleven kijken hoe we dit idee kunnen doorontwikkelen tot een product voor ons ziekenhuis’, vertelt Angelique Groot, woordvoerder van het ziekenhuis.

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.