Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Maak betere afspraken rond thuisbeademing’

Verpleegkundigen moeten beter samenwerken met - bijvoorbeeld - huisartsen en ambulancepersoneel bij de verzorging van de ongeveer 2000 patiënten die thuis of in het verpleeghuis chronisch beademd worden.

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning presenteerde gisteren een lijst met aanbevelingen aan de IGZ. Volgens de vereniging kunnen de meeste aanbevelingen snel worden doorgevoerd.

Overdracht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2010 dat de hulp aan chronisch beademde patiënten tekort schoot. Ook was er te weinig kennis over de zorg die de groep patiënten nodig heeft en schortte het aan een goede overdracht. Bij thuisbeademing is een hele keten van verschillende partijen betrokken, zoals de patiënt zelf, het Centrum voor Thuisbeademing (CTB), medisch specialisten, (verpleeg)huisartsen, verpleegkundigen in zieken- en verpleeghuis en thuiszorgorganisaties, verzorgenden en mantelzorgers. De inspectie signaleerde een onduidelijkheid over de medische eindverantwoordelijkheid voor deze patiënten.

Permanente beademing
Het aantal mensen dat permanent moet worden beademd, groeit snel. Ongeveer 60 procent van hen heeft een spierziekte.

IGZ
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

1 REACTIE

  1. of deskundigheid van verpleegkundige gebruiken. Ik heb 6 jaar ervaringen met thuisbeademing en wil dolgraag mijn kennis in praktijk brengen maar wordt afgewezen omdat ik geen opleiding heb. Praktijkervaring is veel belangrijk want het gaat hier om leven en dood.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.