Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak betere afspraken rond thuisbeademing’

Verpleegkundigen moeten beter samenwerken met - bijvoorbeeld - huisartsen en ambulancepersoneel bij de verzorging van de ongeveer 2000 patiënten die thuis of in het verpleeghuis chronisch beademd worden.

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning presenteerde gisteren een lijst met aanbevelingen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de vereniging kunnen de meeste aanbevelingen snel worden doorgevoerd.

Overdracht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2010 dat de hulp aan chronisch beademde patiënten tekort schoot. Ook was er te weinig kennis over de zorg die deze groep patiënten nodig heeft en schortte het aan een goede overdracht. Bij thuisbeademing is een hele keten van verschillende partijen betrokken, zoals de patiënt zelf, het Centrum voor Thuisbeademing (CTB), medisch specialisten, (verpleeg)huisartsen, verpleegkundigen in zieken- en verpleeghuis en thuiszorgorganisaties, verzorgenden en mantelzorgers. De inspectie signaleerde een onduidelijkheid over de medische eindverantwoordelijkheid voor deze patiënten.

Permanente beademing
Het aantal mensen dat permanent moet worden beademd, groeit snel. Ongeveer 60 procent van hen heeft een spierziekte.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.