Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak einde aan discriminatie verpleegkundigen’

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) wil een einde maken aan de ongelijkheid tussen artsen en verpleegkundigen als het gaat om onderwerpen als de verankering van verantwoordelijkheid en bewaking van deskundigheid.

Artsen en verpleegkundigen vallen onder hetzelfde tuchtrecht. Beide beroepsgroepen hebben een wettelijke, individuele verantwoordelijkheid om hun beroep goed uit te oefenen en om ervoor te zorgen dat zij bevoegd én bekwaam zijn en blijven. Deze verantwoordelijkheid en bewaking van deskundigheid ios echter alleen voor artsen in de CAO verankerd. V&VN roept sociale partners daarom op zich sterk te maken voor meer eenduidigheid en rechtvaardigheid in de CAO’s voor verpleegkundigen.

Oproep
De beroepsvereniging doet in een brief een dringende oproep aan de werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg. Marian Kaljouw, voorzitter V&VN: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de grootste beroepsgroep in de gezondheidszorg. Een beroepsgroep die hard nodig is om het hoofd te bieden aan een vergrijzende bevolking en om steeds complexere zorg te leveren, met zwaardere verantwoordelijkheden. De deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden groeit, evenals de autonomie in het uitoefenen van hun vak. Maak daarom geen onderscheid tussen verpleegkundigen en andere beroepsgroepen, deze discriminatie moet verdwijnen!’

Door: redactie Nursing
V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.