Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak gebruik van het ervaringscertificaat

Als je al een tijdje werkt, kun je meestal meer dan op je diploma staat. Die ervaring kun je laten vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC). Dat kan handig zijn bij sollicitaties. Of wanneer je een (vervolg)opleiding wilt doen.

Het opstellen van een EVC is een zorgvuldige klus. Een assessor (beoordelaar) beoordeelt wat je allemaal hebt gedaan en geleerd en vergelijkt dit met competenties die nodig zijn voor een specifieke opleiding, of binnen een bepaalde branche. Soms moet je bepaalde handelingen voordoen.

Zo’n certificaat is dan ook niet gratis. De kosten variëren tussen de €700 en €1.500. Waarom zou je dit doen?

 

  • Als aanvulling op je cv. Dit is vooral interessant als je lange tijd in dezelfde functie hebt gewerkt. Of als je 50-plus bent en je kansen wilt vergroten.
  • Ter vervanging van een diploma. Met het EVC laat je zien wat je aan kennis en vaardigheden in huis hebt. Ook handig bij promoties of salarisonderhandelingen.
  • Om vrijstelling te krijgen bij een vervolgopleiding. Met het EVC kun je voor bepaalde vakken of modules vrijstelling aanvragen. Soms kun je de hele opleiding overslaan en je EVC verzilveren in een diploma.

 

Quickscan
Als je twijfelt, kun je eerst een gratis quickscan doen voor het beroep waarvoor je een EVC zou willen. Na afloop hoor je of een Ervaringscertificaat in die richting voor jou interessant is.

 

Erkende aanbieders
Je kiest zelf de aanbieder van je EVC. Je vindt erkende aanbieders op de website van het Kenniscentrum EVC of op de website over Ervaringscertificaten.

 

Bron: Ervaringscertificaat.nl, Kenniscentrum EVC, Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.