Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congresverslag: ‘Maak je zichtbaar!’

Consultatief verpleegkundige geriatrie en praktijkopleider Mady Hansma doet enthousiast verslag van het symposium ‘In balans, waar praktijk, onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten’ dat zij bezocht voor TvZ.
gesprek pat en partner AM_20120615_6683.jpg
Foto: Arno Massee

De zorg blijft in rap tempo veranderen. Complexiteit neemt toe, grotere turnover op afdelingen, het aantal oudere patiënten en hoogbejaarde patiënten neemt toe en patiënten hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Daarnaast heeft drukte een grote invloed op ons vak. Is er mogelijk sprake van overbelasting.

Wat wil de patiënt?
De vraag is eigenlijk: is onze verpleegkundige uitvoering van de zorg wel vakkundig genoeg of gaat onze zorg alleen uit van het uitvoeren van opdrachten van medici en andere functionarissen die bij onze patiënten op consult komen. De huidige taak voor verpleegkundigen is om de patiënt in het proces van ziekte mee te nemen, te betrekken in wat er voor zorg geboden wordt. ‘Wat wil de patiënt’ is het uitgangspunt. Niet: ‘wat kan ik leveren of wat denk ik wat goed is voor deze patiënt’.

Blijven scholen
Door middel van EBP en onderwijs en jezelf blijven scholen als verpleegkundige, blijf je bij in de nieuwe inzichten. Het is aan jou als verpleegkundige om dit te integreren in je praktijk. Je bent het als het ware verplicht aan je patiënt om die nieuwe onderbouwde inzichten mee te nemen in de zorg rondom de patiënt. Dat betekent ook dat je die meeneemt in je overleggen met andere disciplines. Hierdoor kun je je rol als verpleegkundige meer zichtbaar maken en neem je weer een belangrijke positie in tijdens het zorgproces. Laat je als verpleegkundige niet verlagen als uitvoerder van opdrachten, maar ga staan voor je verpleegkundig vak.

Alleen jij kunt dit, met je collega’s, doen. Maak je zichtbaar.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.