Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak je zorginstelling homovriendelijker

Verzorgenden hebben een belangrijke taak als een verpleeghuis of verzorgingshuis homovriendelijker wil worden. Kijk snel wat je kunt doen om roze bewoners een fijne leefomgeving te geven.

 

  • Vraag in gesprekken met bewoners naar hun ‘partner’ in plaats van hun man of vrouw. Zo geef je ze de ruimte om bijvoorbeeld te vertellen dat ze een partner van hetzelfde geslacht hebben. Bewoners durven minder gemakkelijk over hun geaardheid te praten als je er automatisch van uit gaat dat ze hetero zijn.
  • Ouderen hebben in een tijd geleefd waarin er een taboe rustte op homoseksualiteit. Het woord ‘homo’ of ‘lesbo’ kan ze hierdoor tegen de borst stuiten. Om ze helpen uit de kast te komen, kun je als verzorgende bijvoorbeeld vragen naar belangrijke personen in zijn/haar leven. Je zou misschien denken dat het geen nut meer heeft voor een tachtig plusser om uit de kast te komen, maar daar kun je je lelijk in vergissen. Sommige ouderen dragen hun leven lang hun geheim als een last met zich mee. Het kan ook juist enorm opluchten en een rust geven als ze dit geheim niet mee hun graf in hoeven nemen.
  • Blijf alert op wat er tussen bewoners speelt. Sluiten ze een medebewoner buiten omdat hij/zij homoseksueel is? Bespreek dit dan in het team. Vaak is een bewoner aanspreken op zijn/haar homo-onvriendelijke gedrag voldoende om het te stoppen.
  • Zoek uit of er in de omgeving activiteiten georganiseerd worden voor roze ouderen, waaraan bewoners kunnen meedoen en waarbij ze in contact kunnen komen met gelijkgestemde zielen. ANBO Roze organiseert samen met het COC ook regelmatig activiteiten voor roze 50 plussers. Kijk hier voor meer info. Kijk hier voor roze activiteiten in de Randstad en hier voor activiteiten elders in het land.
  • Check of er bij de reminiscentie ook aandacht is voor homoseksualiteit. Klik hier voor meer info.
  • Klik hier voor meer info over Roze Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.