Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak verpleegkundig onderzoek praktisch toepasbaar’

Er zou meer aandacht moeten zijn voor de vertaling van verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek naar praktische interventies. Dat zegt de Zweedse hoogleraar Ingalill Rahm Hallberg, vandaag tijdens de Anna Reynvaanlezing in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
‘Maak verpleegkundig onderzoek praktisch toepasbaar’
Foto: ANP Photo

Rahm Hallberg maakte begin jaren negentig naam met haar onderzoek naar de wijze waarop verpleegkundigen omgaan met schreeuwende dementerende ouderen. Het leidde tot flinke aanpassingen op de werkvloer en leverde de van oorsprong verpleegkundige een hoogleraarschap op.

Praktische interventies

Tijdens de Anna Reynvaanlezing spreekt Rahm Hallberg over praktische interventies die het gevolg kunnen zijn van wetenschappelijk onderzoek. ‘Er wordt heel veel onderzoek gedaan, maar vaak stopt onderzoek als de bevindingen zijn gepubliceerd. Vaak is er geen vertaling naar wat er dan aan het bed moet gebeuren. Hiervoor moet meer aandacht komen.  Ik wil laten zien hoe het mogelijk is met wetenschappelijk onderzoek het leven van de patiënt én het werk van de verpleegkundigen te verbeteren.’

Voel je niet schuldig

Ook vindt de Zweedse dat verpleegkundigen zich niet schuldig moeten voelen als hen wordt gevraagd hoeveel studies ze hebben gelezen. Dat vindt ze namelijk geen eerlijke vraag. Veel onderzoek in wetenschappelijke tijdschriften staat ver van de belevingswereld van verpleegkundigen. ‘Je moet hen niet onder druk zetten die artikelen te lezen. Je moet ze stimuleren antwoorden te zoeken op vragen waarmee ze rondlopen. Gewoon praktische zaken over scheren, douchen, angst wegnemen bij patiënten. Als er geen antwoord te vinden is, zet dan een eenvoudige studie op om te kijken of er een oplossing is. Maar let op: schaf handelingen niet af tot je zeker weet dat iets anders beter is. Soms willen we iets vinden voor dingen die al goed zijn. Maar blijf kritisch kijken naar verrichtingen waarvan je denkt dat ze er niets aan veranderd hoeft te worden.’

Ingalill Rahm Hallberg maakte naam met onderzoek naar de wijze waarop verpleegkundigen omgaan met schreeuwende dementerende ouderen, wat tot aanpassingen op de werkvloer leidde. Lees hier wat haar onderzoek precies inhield.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.