Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Maak verpleegkundige direct toegankelijk’

Verpleegkundigen moeten direct toegankelijk worden en een eigen tarief krijgen. Dat bepleit beroepsorganisatie V&VN.

V&VN ziet kansen in een nieuwe financieringsvorm van de eerstelijnszorg voor vier chronische aandoeningen: COPD, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en hartfalen. Vanaf 2010 wordt deze zorg gefinancierd op basis van verrichtingen: het gaat er dan niet meer om ‘wie’ de zorg levert, maar ‘wat’ er wordt geleverd. 

Eigen tarief
‘Voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten biedt deze ontwikkeling kansen om taakherschikking verder door te voeren’, zegt Marian Kaljouw, voorzitter V&VN. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de eerstelijn nemen nu al veel taken van artsen over. V&VN stelt wel een paar harde eisen: verpleegkundigen moeten direct toegankelijk worden en een eigen tarief krijgen. Ook wil de V&VN af van verplichte inschrijving bij een huisarts.

Direct naar verpleegkundige
Nu is het zo dat patiënten met vragen over een ontregelde bloedsuikerwaarde of vragen over instructie bij inhalatie niet direct naar een verpleegkundige mogen gaan. Marian Kaljouw: ‘Verpleegkundigen mogen nu geen DBC openen en kennen ook geen eigen tarief. Zorgverzekeraars kunnen hen nu niet contracteren en verpleegkundigen kunnen hierdoor ook geen diensten declareren. Dit moet veranderen!’

Hoofdinkoper ketenzorg
Bij het inkopen van een keten-DBC spreken de zorgverzekeraar en de hoofdinkoper een prijs af voor de hele ketenzorg. De hoofdinkoper maakt daarna afspraken met onderaannemers. Als zorgverleners als de huisarts en diëtist hoofdinkoper kunnen zijn bij deze nieuwe vorm van DBC-bekostiging, moeten verpleegkundigen ook deze rol kunnen vervullen, vindt V&VN.
Wel vraagt de beroepsorganisatie zich af of zorgprofessionals – of het nu gaat om huisartsen, verpleegkundigen of diëtisten –  hiervoor wel de geschikte competenties hebben. De rol van hoofdinkoper richt zich namelijk vooral op administratieve werkzaamheden.

V&VN
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Goede ontwikkelingen! Alleen vraag ik me af, wanneer dit in de toekomst verder wordt doorgevoerd, hoe psychosociale begeleiding gedeclareerd kan worden. Dit is toch minder tastbaar en verschillend per patient. Of zijn hier al maatstaven voor?
    Nelis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.