Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maandag acties voor betere cao Ziekenhuizen

Komende maandag protesteren naar verwachting 450 ziekenhuismedewerkers voor het gebouw van de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. In juli volgen zondagsdiensten in meerdere ziekenhuizen.
Gezien de diverse foto's van afdelingen op Facebook lijkt ook de actiebereidheid in Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam en Schiedam) groot. Zoals van deze afdeling. Bron foto: Facebook-pagina Franciscus CAO Actie 2019.

Op dinsdag 2 juli draaien ziekenhuismedewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep zondagsdiensten, op 3 juli doen medewerkers van het Wilhelminaziekenhuis in Assen hetzelfde. Een week later, op 10 juli, gaan ook ziekenhuismedewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zondagsdiensten draaien. Welke afdelingen dat doen, wordt kort voor deze data bekendgemaakt, schrijven de vakbonden. Op andere dagen zijn in diverse ziekenhuizen bijeenkomsten waar mogelijke acties besproken worden. De FNV houdt op haar website bij welke acties de komende weken gepland staan. De vakbonden plannen ook een poortactie bij een ledenbijeenkomst van de NVZ, die is op woensdag 26 juni.

NVZ: ‘Vakbonden, neem uw verantwoordelijkheid’

De acties volgen op de mislukte onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen. De vakbonden gaven de werkgevers een ultimatum: ze kregen tot woensdag 19 juni 12.00 om in te gaan op de eisen van de vakbonden voor een nieuwe cao. De NVZ reageerde dat ingaan op de eisen van de bonden onmogelijk is, omdat wat de bonden willen de continuïteit van ziekenhuizen onder druk zet en dus ook een bedreiging is voor de kwaliteit van zorg. Onderhandelaar namens de NVZ Gita Gallé roept de bonden in een brief op ‘verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van de branche en daarmee ook voor de werkgelegenheid’. De NVZ stelt de vakbonden aansprakelijk ‘voor financiële en andersoortige schade die het gevolg van uw collectieve acties kunnen zijn’. Als acties buitenproportionele gevolgen dreigen te krijgen, zal de NVZ niet aarzelen rechtsmaatregelen te nemen, schrijft Gallé.

Vakbonden: ‘Het is verpleegkundigen menens’

De bonden zien in de brief van de NVZ geen aanknopingspunten om tot een ‘aanvaardbaar cao-resultaat’ te komen. Ze hebben geen andere keus dan door te gaan met acties, schrijven ze in hun reactie. ‘De NVZ heeft woensdag het startschot gegeven voor het voeren van acties, door niet in te gaan op de eisen van de ziekenhuismedewerkers’, schrijft onderhandelaar namens de FNV Elise Merlijn. ‘Zondagsdiensten zijn binnen de ziekenhuizen een ultiem middel van actievoeren, want staken is niet mogelijk. Dus het geeft wel aan hoe ziekenhuismedewerkers erin staan. Het is hun menens en de actiecomités in de ziekenhuizen groeien met de dag. We sluiten dan ook niet uit dat ook andere ziekenhuizen later deze zomer zullen volgen met zondagsdiensten.’

Hoe ver ga jij voor een hoger salaris? Kom met ludieke cao-acties die flink in de organisaties gevoeld worden, zeggen de vakbonden. Lees ook wat ze precies bedoelen met zondagsdiensten en stiptheidsacties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.