Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam per direct onder verscherpt toezicht gesteld.
Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Ook houdt het ziekenhuis de mogelijkheid open om een opnamestop in te stellen. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een persverklaring. De inspectie bracht het ziekenhuis gisteren een onaangekondigd bezoekje.

Klebsiella pneumoniae op de ic
De inspectie neemt deze stappen omdat zij er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de raad van bestuur van het ziekenhuis op korte termijn de juiste maatregelen treft om verdere verspreiding van de klebsiella pneumoniae bacterie te voorkomen. Ook houdt de inspectie de mogelijkheid open om een opnamestop in te stellen. Dat gebeurt als blijkt dat een van de vier nieuwe sterfgevallen te maken heeft met een besmetting op een andere afdeling. Tot nu toe is de bacterie alleen op de intensive care aangetroffen.

Inspectiebezoek
Gisteren legde de inspectie een onaangekondigd bezoek af om de voortgang te controleren. Toen werd opnieuw geconstateerd dat er te weinig voortgang zit in de verbeteracties. In het persbericht vertelt de inspectie tot eind vorige week nog vertrouwen dat de raad van bestuur in staat was om het beleid voor infectiebestrijding te verbeteren. Tijdens een inspectiebezoek op 12 juli concludeerde de inspectie echter dat de raad van bestuur hierin onvoldoende snel opereerde. Daarop heeft de inspectie aangedrongen op concrete verbeteracties.

Multiresistente ziekenhuisbacterie
Ook was de inspectie begin deze week niet geïnformeerd over de vier nieuwe sterfgevallen waarover de NOS woensdag berichtte. Het dodental ligt nu op 25. Van drie van de patiënten is inmiddels zeker dat zij al langer met de multiresistente ziekenhuisbacterie besmet waren. Van een vierde patiënt is dit nog niet duidelijk. Zorgelijk is dat een van de overleden patiënten op de brandwondenafdeling lag. Tot op heden kwam de bacterie hier niet voor.

Isolatieverpleging
Het Maasstad Ziekenhuis kampt al sinds oktober vorig jaar met de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen zijn intussen overleden. Gisteren berichtte de NOS dat het Maasstad Ziekenhuis de infectierichtlijnen heeft overtreden. Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel ‘zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten.’

Richtlijnen infectiepreventie
Volgens de voorzitter van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) had het ziekenhuis zich moeten houden aan de  WIP-richtlijn Maatregelen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen (BRMO). Volgens deze richtlijn worden patiënten die drager zijn van de bacterie zoals deze in het Maasstad Ziekenhuis is gevonden, in contactisolatie verpleegd. Een patiënt in contactisolatie wordt op een eenpersoonskamer verpleegd, met eventueel de deur open. In het geval van contactisolatie hoeft de verpleging geen beschermende kleding te dragen, wel handschoenen in het geval van contact met de patiënt.

IGZ / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Zie ook:
Dossier Maasstad ziekenhuis

Eerder in het nieuws
Mogelijk 1800 besmettingen Maasstad Ziekenhuis
NOS: ‘Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen’
‘Maasstad Ziekenhuis test patiënt en personeel op bacterie’ 
‘Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis’

Gerelateerd
> Richtlijn Maatregelen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen (BRMO).
> Richtlijn Contactisolatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.