Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Maasstad Ziekenhuis test patient en personeel op bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is begonnen met het testen van zowel patiënten als personeel op de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie.
Maasstad Ziekenhuis test patient en personeel op bacterie

Allereerst zijn de medewerkers van de intensive care getest. Het ziekenhuis heeft, in samenspraak met het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond, besloten om te onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt. Daarmee willen de instanties verspreiding in de toekomst voorkomen.

Uitslagen van de tests worden eind volgende week verwacht. Mensen die al zijn opgenomen en mensen die worden opgenomen en/of ontslagen, krijgen allen een test aangeboden.

Verpleegafdeling
Het Maasstad Ziekenhuis heeft te maken met een bijzondere multiresistente bacterie, de Oxa48 producerende Klebsiella. Vier patiënten op de ic dragen de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen twee patiënten die de bacterie bij zich dragen. Zij liggen allen in strikte isolatie. Afgelopen weekend is, ondanks alle hygiënemaatregelen, een nieuwe besmetting aan het licht gekomen.

Resistente bacterie
De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de Klebsiella bacterie. Die Klebsiella komt vaker voor in ziekenhuizen. Hij is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica. Deze bacterie komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland. Het Maasstad Ziekenhuis, het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond willen voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.

Maasstad Ziekenhuis
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd of mijn zoon, 25 jaar, in maart opgenomen en drie keer geopereerd, op de afd traumatologie/heelkunde/Zuider, ook deze besmetting heeft opgelopen.
  hij heeft deze week pas testmateriaal toegestuurd gekregen, maar heeft wel sinds ontslag, 22 april, Zuider; diarhee, buikkrampen. Vlgs de specialist door anti-biotica. Er is nooit een ontlastingkweek gedaan!
  Hij is 16 mei met een bloedvergiftiging/sepsis,hoge koorts, opgenomen geweest in het Erasmus, daar ook ruim een week gelegen. Hij heeft nog steeds diarhee, en de oorspronkelijke opname- indicatie was dubbele beenbreuk. Nooit problemen gehad, met darmen!
  Ik hou jullie op de hoogte, als de definitieve uitslag binnen is.
  Mijn vraag wat is de behandeling, als deze positief mocht zijn?? Wat is de prognose?? Hoe groot is de kans dat hij meerdere personen heeft besmet?? Ik denk aan de thuiszorg die de afgelopen 3 maanden dagelijks wondverzorging kwam doen, mede toiletgebruikers??
  spannend!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Pluimers lees ook het bericht van schrijver L.
  Deze schrijft dat zij als personeel eerder van de bacterie wisten dan de media. Dat is dyus wel goed geregeld.
  Pluim voor dit ziekenhuis. Het is een goed ziekenhuis ( Heb er zelf 3 keer een zware operatie gehad en alles is perfect verlopen. ( afdeling Clara.)

 4. Het personeel wist er al eerder van dan de media!!
  Ik werk er zelf in de verpleging.
  In ieder ziekenhuis is er wel iets wat niet goed is.
  Ik ben er trots op om er te werken en nu is het dit ziekenhuis waar wat is, maar volgende maand is er weer een ander ziekenhuis waar wat loos is.

 5. Toch “leuk” om te weten dat ze er eindelijk achter zijn gekomen dat er een bacterie in het Maasstad rondwaart. Ook leuk dat de media het eerder wist dan de medewerkers zelf. Alleen jammer dat mijn moeder nu dubbel slachtoffer is. Mijn moeder is doodziek en het Maasstad doet op dit moment weinig tot niets. Het vertrouwen in het ziekenhuis is na verschillende incidenten gedaald tot ver beneden NUL. Probeer je moeder nu maar eens naar een ander ziekenhuis te krijgen, lukt dus niet. Vertrouwen in artsen en doktoren is er niet meer maar we zijn er zo langzamerhand wel achtergekomen dat er veel ‘potjes”in het maasstad zijn……….. Zogenaamde DOOFPOTTEN. Bedenk je dus maar twee keer voordat je naar het Maasstad gaat.

 6. Bij ons is ook het vertrouwen weg..onze moeder is overleden na 4 mnd in het ziekehuis te hebben gelegen.ook zij heeft de bacterie opgelopen in het ziekenhuis en dat terwijl ze al 7 maanden wisten dat er een multi resitente bacterie heerst…ben er kapot van

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.