Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mag een helpende-plus medicatie uitzetten en geven?

‘In de taakomschrijving van de helpende staat niets over het uitzetten van medicijnen. In de thuiszorg verricht de helpende wel ADL-handelingen, en hier komt het ook wel voor dat de helpende medicatie aanreikt die al is uitgezet (door de apotheek, in een baxterrol). Dit is het meest praktisch: anders moet er nl. nog iemand komen (Niveau 3 of 4) om de medicatie aan te reiken. In dit geval is het volgens mij nog steeds niet duidelijk wie er nu verantwoordelijk is voor een foutief gegeven medicijn. Er zijn instellingen die hun helpenden een extra opleidingstraject aanbieden: helpende-plus. meestal gaat het dan om zaken als het delen van medicijnen en eenvoudige wondzorg. Wel zou ik als helpende-plus altijd naar de financiële kant van deze zaak vragen. Zie verder mijn eerdere antwoord op een vergelijkbare vraag: Ik ben helpende plus, mag ik medicijnen delen en insuline toedienen?

2 REACTIES

  1. helpende plus mag diverse handelingen doen als deze de cursus gevolgd heeft. ( heeft dan de certificaat van de desbetreffende handeling) Doordat je de desbetreffende handelingen vaak verricht wordt je dan bekwaam in. (nogmaals ) Door de cursus die je volgt wordt je dan bevoegd en ingeval het je dagelijkse handeling is, raak je zo-ie-zo in bekwaam. Je heb ook vig-er die technische handelingen alleen in de praktijkruimte hebben gedaan, maar nooit in het echt. deze zijn dan niet bekwaam, wel bevoegd. hiermee schieten we niet op, want je mag de desbetreffende handeling toch niet verrichten.
    Voor wat betreft een helpende; deze kan even goed bevoegd en bekwaam zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. helpende plus mag diverse handelingen doen als deze de cursus gevolgd heeft. ( heeft dan de certificaat van de desbetreffende handeling) Doordat je de desbetreffende handelingen vaak verricht wordt je dan bekwaam in. (nogmaals ) Door de cursus die je volgt wordt je dan bevoegd en ingeval het je dagelijkse handeling is, raak je zo-ie-zo in bekwaam. Je heb ook vig-er die technische handelingen alleen in de praktijkruimte hebben gedaan, maar nooit in het echt. deze zijn dan niet bekwaam, wel bevoegd. hiermee schieten we niet op, want je mag de desbetreffende handeling toch niet verrichten.
    Voor wat betreft een helpende; deze kan even goed bevoegd en bekwaam zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.