Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mag je op gesprek? Zorg dat je die baan krijgt!

Het is gelukt. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu is het zaak om je zo goed mogelijk te presenteren. Zo bereid je je voor volgens carrierespecialist Tom O’Neil.
Mag je op gesprek? Zorg dat je die baan krijgt!

Bekijk de website
De meeste sollicitanten weten bijna niets over het bedrijf en de functie waarop ze solliciteren, stelt O’Neil. Alleen al een half uurtje rondkijken op de website van de organisatie kan je daarom al een voorsprong geven ten opzichte van andere kandidaten. Wat is bijvoorbeeld de missie of visie van de organisatie? Als je hier al eens over gelezen hebt, praat je er makkelijker over mee. Dat kleine beetje extra informatie kan het verschil uitmaken om wel of niet aangenomen te worden.

Wat maakt jou interessant?
Kijk nog eens kritisch naar je eigen diploma’s en werkervaring. Welke van je vaardigheden zijn relevant voor deze baan? Zorg dat je dat straks kunt oplepelen bij je toekomstige werkgever. In de advertentie vind je meestal wel omschrijvingen van vaardigheden en ervaringen die de organisatie belangrijk vindt.

Bereid je eigen vragen voor
Houd in je achterhoofd dat het gesprek tweerichtingsverkeer is. Jij moet jezelf aan de werkgever ‘verkopen’. Maar de werkgever moet de baan aan jou ‘verkopen’. Bereid daarom een paar goede vragen voor over het werk en de organisatie. Jij wilt immers ook weten dat dit de perfecte plek is voor de volgende stap in je carrière.

Bereid antwoorden voor
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je vaak  typische vragen als ‘wat is je motivatie om dit te gaan doen?’ of ‘vertel eens wat over jezelf’. Deze vragen kun je vast voorbereiden.

Zenuwachtig
Voel je kriebels in je buik? Geen paniek! Je voelt adrenaline door je lichaam stromen en dat is heel normaal. Het betekent dat je alert wordt en geestelijk klaar bent voor het gesprek.

20 seconden – 2 minuten
Antwoord niet te kort, dan geef je te weinig informatie. Maar wees ook niet te langdradig. Uit onderzoek van carrièrespecialist Daniel Porot blijkt dat succesvolle antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek minimaal 20 seconden duren en maximaal 2 minuten.

Toon je enthousiasme
Lijkt de functie je echt ontzettend leuk? Wees niet bang om dat te laten zien. Misschien heb je niet de ideale papieren voor de baan, maar vaak gaan werkgevers ook op hun onderbuikgevoel af. Je enthousiasme kan je een streepje voor geven.

Wees jezelf
Je doet niemand een plezier door je anders of beter voor te doen dan je bent. Als je de baan krijgt val je immers vanzelf door de mand.

Follow-up
Laat na het gesprek nog even wat van je horen via een follow-up. Stuur een korte e-mail waarin je de degenen met wie je het gesprek had bedankt voor hun tijd, refereer aan een belangrijk onderwerp dat jullie besproken hebben en laat nog eens weten dat je de functie ambieert.

Tom O’Neil
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.