Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mag mijn baas eisen dat ik kom werken, ook al ben ik hoogzwanger en ziekgemeld?

Vraag:

Ik werk in een verpleeghuis op een verpleegafdeling. Ik ben 31 weken zwanger en heb last van mijn bekken en constant harde buiken, als ik een hele dienst draai. Daarom zit ik nu voor 50% in de ziektewet. Daarnaast werk ik 50% op basis van arbeidstherapie, dus uit de zorg. Ik heb een contract voor 16 uur per week, twee dagen van 8 uur.

Ik dacht dus dat als je 50% in de ziektewet zit, je maar 4 uur op de afdeling hoeft te zijn. Nu wil mijn baas echter dat ik 8 uur aanwezig bent. Ik moet dan 4 uur uit de zorg werken (b.v. medicijnen delen, patienten eten en drinken geven), en de andere 4 uur papierwerk doen. Volgens mijn baas zijn dit de regels.

Ik heb personeelszaken gebeld en dit voorgelegd, want ik denk dat dit niet klopt. Ik hoef toch maar 4 uur op de afdeling te zijn. Ook het UWV heeft mij dit gezegd. 

Ik weet nu niet meer waar ik aan toe ben. Dit is toch in de CAO geregeld, een instelling kan toch niet zijn eigen huisregels hanteren?

 

Antwoord:

Als je voor 50% bent ziekgemeld, hoef je maar halve dagen te werken. Daarnaast werk je op basis van arbeidstherapie. Echter, de keuze voor arbeidstherapie is in jouw geval niet gepast. 

 

Arbeidstherapie

Arbeidstherapie is bedoeld om je weer aan het werk te helpen na ziekte. Dit is nu niet aan de orde, want je bent zwanger. (Evt. zou je wel op basis van arbeidstherapie kunnen werken na je zwangerschapsverlof, als je niet direct voor 100% aan de slag zou kunnen in de directe zorg.) Het feit dat je nu toch 8 uur aanwezig moet zijn, klopt dus niet.  

 

Arboarts

Je kunt het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je arboarts. Als je werkgever en arboarts toch willen dat je komt werken, kun je het UWV bellen en vragen om een zogenaamd deskundigenoordeel. Dit is een onafhankelijke onderdeel, waar de werkgever zich aan moet houden.

 

Zwangerschapsverlof

Wellicht kun je je baas er ook nog op wijzen dat je al bijna toe bent aan je zwangerschapsverlof (met 34 weken – als je 6 wk voor de bevalling stopt en 10 weken erna neemt). Het gaat dus slechts om het overbruggen 3 weken. Eventueel kun je je voor 100% ziek melden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.