Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mag mijn werkgever eisen dat ik mijn vakantiedagen voor het einde van het jaar opneem? En als ik dit niet doe, dat ik deze dagen dan kwijt ben?’

Nee, dan mag de werkgever niet doen. Een werkgever is verplicht de werknemer gelegenheid te geven zijn of haar wettelijk minimum aan vakantiedagen op jaarbasis op te nemen. Dit is 4 keer de arbeidsduur per week. Als er geen sprake is van een collectieve vakantie, moet de werkgever in principe instemmen met de vakantiewensen van de werknemer, tenzij dat voor de bedrijfsvoering grote problemen oplevert.

 

Vakantie

Aan de andere kant kan de werkgever de werknemer niet verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Als werknemer mag je je vakantiedagen maximaal 5 jaar meenemen. Wel kan het zijn dat er afspraken over vakantieverlof in de CAO gemaakt zijn. Bijvoorbeeld dat iemand minimaal 3 weken (al dan niet aaneengesloten) op jaarbasis op moet nemen of dat er collectief vakantieverlof is (dit laatste komt bijvoorbeeld in het onderwijs en in de bouwvak voor). In die gevallen mag de werkgever de dagen die niet opgenomen zijn van deze afspraken, aan het einde van het jaar laten vervallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.