10 vragen en antwoorden over diabetes

Hoewel diabetes mellitus al lang goed onder controle te houden is, zijn er nog altijd onduidelijkheden over het ziektebeeld en de behandeling. Vandaar een opfrisser in de vorm van dit artikel. 10 Vragen en antwoorden over diabetes die je altijd al graag op een rijtje wilde hebben.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De streefwaarde voor bloedglucose bij iemand met diabetes is 4-8 mmol/l. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. (Foto: Arno Massee)

Dit artikel vind je ook in Nursing-magazine oktober 2018

1 Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de insulineproductie is verstoord door een fout in het afweersysteem. Om onbekende redenen vallen cellen van het afweersysteem de bètacellen in de alvleesklier aan en beschadigen die. Het lichaam kan dan onvoldoende insuline aanmaken voor eigen gebruik. Het gevolg is een stijging van de bloedglucosewaarde. Iedereen kan type 1 diabetes krijgen. Vaak begint de ziekte al op jonge leeftijd.

Bij diabetes mellitus type 2 produceert de alvleesklier nog wel insuline, maar te

2
7694

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.