Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het Corona Thuisteam: ‘Cliënten zijn ook na ontslag nog erg verzwakt’

Corona Thuisteams nemen alle thuiszorg voor cliënten met (een verdenking op) covid-19 tijdelijk over. 'Belangrijk om ziekenhuizen te ontlasten, verspreiding te voorkomen én om cliënten gerust te stellen, ook omdat sommigen bij thuiskomst het overzicht kwijt lijken.'  
Foto puur ter illustratie, niet gezegd is dat deze persoon covid-19 heeft of heeft gehad. Foto Arno Massee

Renate Groenewold, regisserend wijkverpleegkundige bij TSN Thuiszorg, werkt in het Corona Thuisteam in de provincie Groningen. Het is een een samenwerking van bijna alle thuiszorgaanbieders in Groningen, Menzis, Zilveren Kruis en ROAZ. Het Corona Thuisteam neemt alle thuiszorg voor cliënten met (sterke verdenking op) covid-19 tijdelijk over, meestal 2 tot 3 weken.

1 Waarom een Corona Thuisteam?

‘Zorgverleners in dit team werken even niet bij cliënten die coronavrij (lijken) te zijn. Dat vertraagt de verspreiding van het virus. Wij merkten ook dat cliënten in de reguliere routes bang zijn voor besmetting, en door de zorg te scheiden bieden wij een stuk geruststelling.

Een andere belangrijke reden is het ontlasten van ziekenhuizen. Cliënten worden zo lang mogelijk thuis verzorgd. Dat is mogelijk doordat Het Corona Thuisteam speciaal is ingericht op werken met coronacliënten. ‘We werken altijd met een mondkapje, spatbril, handschoenen en schort met lange mouwen. Inmiddels verlenen we zorg aan ongeveer 20 coronacliënten.’

 2 Hoe ziet jouw werkdag eruit?

‘Ik rijd van cliënt naar cliënt in een auto die alleen beschikbaar is voor coronaroutes, ik zit in de auto op plastic zakken. Uiteraard volg ik steeds het protocol van het RIVM. Ik probeer een sluis te creëren om me om te kleden en zoek een plek met stromend water die ik kan bereiken zonder dat ik langs de cliënt hoef te lopen.

Foto: Gea Schenk

Mensen met covid-19 zijn enorm verzwakt, ook na ontslag uit het ziekenhuis, dus we helpen bij allerlei soorten handelingen. Laatst kwam een cliënt met diabetes uit het ziekenhuis die hiervoor zelfstandig insuline kon spuiten. Nu is hij het overzicht kwijt en vertel ik hem hoeveel eenheden insuline hij moet spuiten en observeer ik of het goed gaat.

Anderen hebben moeite met zelfstandig eten en drinken, daarom bereid ik nu ook maaltijden. We helpen vaker bij de ADL dan bij andere cliënten, omdat mantelzorgers nauwelijks langskomen. Zaken die niet onder de wijkverpleging vallen kunnen we bij de gemeenten declareren, maar we blijven kritisch kijken naar benodigde zorg.’

3 Welke adviezen heb je voor andere wijkverpleegkundigen?

‘Cliënten vinden het heel zwaar dat ze nauwelijks bezoek krijgen, dus een luisterend oor en bemoedigende woorden zijn meer dan ooit ontzettend belangrijk. Daarvoor is wel een ruime bezetting nodig. Mijn team heeft 5 wijkverpleegkundigen op ongeveer 20 cliënten. Hierdoor kunnen we meer tijd nemen voor onze cliënten.’

Zorgvuldiger kwetsbaarheid signaleren in de thuiszorg leer je op het congres Werken met Thuiswonende Kwetsbare Ouderen. Met uitleg over welke factoren invloed hebben op kwetsbaarheid en het gebruik van instrumenten om kwetsbaarheid eerder te herkennen. Meer informatie.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.