8 vragen over infectiepreventie in de wijk

Er zijn geen recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg en dat is een gemis, vinden deskundigen infectiepreventie Irina Dumitrescu en Peter Molenaar. Wij legden enkele veel gestelde vragen aan hen voor.
Meestal kun je niet anders dan de katheterzak aan de wastafel vullen, maar laat hem in ieder geval leeglopen in het toilet. (Foto: Arno Massee)
Meestal kun je niet anders dan de katheterzak aan de wastafel vullen, maar laat hem in ieder geval leeglopen in het toilet. (Foto: Arno Massee)
Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine januari 2018

1 Wat zijn de geldende richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg?

Zowel in Nederland als in België bestaan geen brede, recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg. De richtlijn Handhygiëne voor Verpleeghuis-, woon- en thuiszorg van de Nederlandse Werkgroep Infectiepreventie (WIP)1 is bijvoorbeeld voor het laatst herzien in 2009. ‘Een groot gemis’, vindt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het Nederlandse Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). ‘Wij hopen dat het niet lang meer duurt voordat het LCHV opdracht krijgt van het ministerie om deze en andere richtlijnen voor de thuiszorg te

1
3450

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder