Aandachtspunten bij zuurstoftoediening

Zuurstof toedienen is niet voor iedereen dagelijkse kost. Hoe zat het ook weer met brillen en maskers, is bevochtigen nodig en mag je nou wel of geen vaseline gebruiken?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verpleegkundige geeft zuurstof via een neusbril
Bij dosering tot zes liter per minuut is in principe de neusbril de beste toedieningsvorm. (Foto: Arno Massee)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine maart 2017 als ‘Lucht dankzij zuurstof’

Het doel van zuurstoftoediening is om hypoxemie te corrigeren in een acute situatie of bij chronische of palliatieve patiënten. De patiëntengroep bij wie zuurstof het meest wordt toegediend, zijn patiënten met COPD en met hartfalen.1 De toegediende zuurstof wordt vermengd met de normale lucht die de patiënt inademt en levert daardoor maar een paar procent extra zuurstof, legt Maritha Spekschoor uit. Zij is verpleegkundig specialist longziekten bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en vertegenwoordiger van V&VN Longverpleegkundigen bij de Long Alliantie Nederland.

Is de flow bij een zuurstofmasker
0
7079

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.