Bedek primaire wonden niet. En 65 andere handelingen die je beter kunt laten

Onlangs verscheen een evidence based lijst met 66 verpleegkundige handelingen die we beter achterwege kunnen laten. Uitbanning van deze handelingen blijkt lastig. Doe jij ze nog?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beter laten lijst
Dit artikel verschijnt in Nursing-magazine september 2017.

Is deze handeling echt nodig voor de patiënt? Het is een vraag die we dagelijks zouden moeten stellen. Er zijn namelijk veel verpleegkundige handelingen die niet of nauwelijks toegevoegde waarde hebben, of zelfs schadelijk zijn voor de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van IQ healthcare, een onderdeel van het Radboudumc in Nijmegen.1 De onderzoekers vlooiden alle 125 richtlijnen en kwaliteitsstandaarden over verpleging en verzorging uit en maakten een lijst met 66 handelingen die ontraden worden. Omdat ze niet helpen of mogelijk zelfs schadelijk zijn. ‘Van sommige handelingen is wel bekend dat

0
5589

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.