Draadjes, nietjes en lijm: verwijderen van hechtingen

Een gewone hechting verwijderen is routine voor verpleegkundigen. Maar een minder bekende hechting, zoals een matrassteek, hoe verwijder je die?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dit artikel staat ook in Nursing-magazine januari 2019 (Illustraties: Idiomorf infographics)

‘Elke chirurg heeft zijn eigen voorkeur voor een type hechting na een chirurgische ingreep’. Aan het woord is dr. Thomas Nevens, plastisch en reconstructief chirurg in UZ Leuven. Hij vervolgt: ‘Wij werken voor tachtig procent met een onderhuidse (subcutane) hechting omdat die de mooiste littekens geeft.’ Andere artsen gebruiken die techniek minder. Kleine wondjes kunnen met een gewoon draadje gehecht worden. Bij wonden op een plaats die onder spanning kan komen, gebruiken artsen vaak een horizontale of verticale matrassteek. Een doorlopende steek en een knoopsgatsteek worden minder geplaatst.

Erg kleine wonden kan een arts sluiten met steriele kleefstrips verticaal over

0
5025

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.