EBP: is bij hartfalen altijd een natriumbeperking nodig?

Patiënten met hartfalen krijgen doorgaans richtlijnen voor het gebruik van natrium. Is natriumbeperking bij patiënten met hartfalen NYHA-klasse II tot en met IV altijd noodzakelijk?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
urinesediment

Casus

Patiënten met hartfalen zijn vaak kortademig en vermoeid. Vaak zijn er ook verschijnselen van vochtretentie, waarbij patiënten met behulp van diuretica moeten recompenseren.1 Bij ontslag uit het ziekenhuis moeten patiënten een natriumbeperkt dieet volgen2, en dat is niet altijd makkelijk. Ze kunnen niet meer eten wat ze gewend zijn en moeten anders leren koken. Deze leefstijladviezen staan in de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC)1 en European Society of Cardiology (ESC)3. De ESC adviseert om natrium te beperken tot 2400 mg of

0
3133

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.