Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties35

EBP: Moet je de opvangzak bij een blaaskatheter elke drie dagen vervangen?

Veel protocollen schrijven voor de opvangzak bij een blaaskatheter elke twee tot drie dagen te vervangen. De zorgverzekeraar vergoedt er slechts één per week. Welke frequentie volstaat om urineweginfecties te voorkomen?
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  35 REACTIES

  1. Lees alle reacties
   • Beste Irma,
    Bedankt voor jouw vraag. In dit artikel gaat het specifiek om de nachtzak die wordt aangesloten (doorgekoppeld) op een dagzak bij mensen met een verblijfskatheter. De (grotere) nachtzak wordt als deze niet gebruikt wordt bewaard. Dit laatste, de manier waarop de opvangzak gereinigd en bewaard moet worden hebben wij niet uitgezocht voor dit artikel. Dit is een onderwerp voor een nieuwe literatuurstudie.
    Bij eenmalige katheterisatie kunnen materialen gebruikt worden die bestemd zijn voor eenmalig gebruik, dat blijkt dan uit de instructies van de fabrikant. Urine opvangzakken voor eenmalig gebruik moeten natuurlijk niet hergebruikt worden. De voorschriften voor het vervangen van een urineopvangzak binnen/vanuit een zorginstelling kunnen verschillen, maar zouden gebaseerd moeten zijn op richtlijnen, aanvullend literatuuronderzoek en de instructies van een fabrikant.
    Hartelijke groeten,
    Peter Hoegen

   • Beste,

    Nee, deze conclusie is niet zondermeer ook geldig voor situaties met een urosoma. Het onderwerp van het CAT betreft de nachtzak die wordt aangesloten (doorgekoppeld) op een dagzak. Uitgangspunt hierbij is dat het systeem gesloten blijft. Of de conclusie ook geldig is voor systemen die bij mensen met een urostoma gebruikt worden is hierin niet meegenomen. In feite is de situatie bij een urostoma een nieuwe PICO vraag en zoekactie waard.
    De beoordeelde onderzoeken en richtlijn gaan over de gebruiksduur van de (grote) urine-opvangzak bij een gewone verblijfskatheter. De opvang-materialen, na de stomazak verschillen waarschijnlijk nauwelijks van elkaar. Echter, omdat het risico op een UWI bij een urinestoma mogelijk groter is dan normaal gesproken, zou ik hiermee graag voorzichtig zijn.
    Kun je hiermee vooruit?
    Hartelijke groeten,
    Peter Hoegen

  2. Geldt de conclusie alleen voor urinezakken die doorgekoppeld worden/niet losgekoppeld worden tussentijds? Ik heb een cliënt waar in de ochtend de dagzak op de katheter gaat en ‘s avonds de nachtzak rechtstreeks op de katheter, de dagzak zou dan de omgespoeld moeten worden en gedesinfecteerd om de volgende dag weer rechtstreeks op de katheter aangebracht te worden, idem voor de nachtzak.

   • Beste Jeanet,
    Ja, de conclusie geldt voor urine-opvangzakken die worden doorgekoppeld, dus de grotere opvangzak wordt aangesloten op de beenzak. Het onderwerp van het CAT betreft specifiek de nachtzak die wordt aangesloten (doorgekoppeld) op een dagzak. Uitgangspunt hierbij is dat het systeem gesloten blijft. De beoordeelde onderzoeken en richtlijn gaan over de gebruiksduur van de (grote) urine-opvangzak bij een gewone verblijfskatheter, dus zonder doorkoppeling. De conclusie is dus ook van toepassing op de reguliere CAD, zonder beenzakje mits die niet afgekoppeld wordt.
    Bij het afwisselend gebruik van beide opvangzakken wordt het systeem onderbroken. Het risico op een UWI in dat geval is niet in dit CAT uitgezocht. Er wordt wel over gesproken in het voor dit CAT gebruikte review. Ook over methoden voor het reinigen en het bewaren van de zak die niet in gebruik is wordt daarin het een en ander besproken, maar ook dat is niet verder uitgezocht voor dit CAT. Om daar een goed antwoord op te kunnen geven is dus een nieuw literatuuronderzoek nodig.
    Hartelijke groeten,
    Peter Hoegen

  3. Het is mij niet helemaal duidelijk of het nu gaat om de zak die direct aangekoppeld is aan de katheter of om de zak die voor de nacht aangekoppeld wordt aan de dagzak.??
   Mijn info is dat een dagzak 1x per week wordt vervangen, de aangekoppelde nachtzak wordt dgls uitgespoeld en dan weer voor minimaal 1 week wordt gebruikt.
   En wat is zichtbare vervuiling? Soms kleurt de zak door bepaald medicijngebruik of afgevende kleding.
   ALs er sediment in de zak zit? Als je die urine weer zou verwarmen tot lichaamstemp, dan lost dat sediment voor weer op.
   Sterk ruikende urine? Wat heeft een patiënt gegeten of welke med gebruiken ze?

   Doorkoppelsystemen geven de minste problemen en leeg de zak (ken) zeer regelmatig via het kraantje! Of gebruik een flipflo, dan verlies je de functie van de blaas ook niet.
   Goedkope zakken lijken voordelig, maar een UWI kost meer en is heel vervelend (om het vriendelijk uit te drukken) voor de patiënt
   Mijn werkveld is wel de thuiszorg en niet het ziekenhuis.

   • Beste Pien,
    Ja, de conclusie geldt voor urine-opvangzakken die worden doorgekoppeld, dus de grotere opvangzak wordt aangesloten op de beenzak. Het onderwerp van het CAT betreft specifiek de nachtzak die wordt aangesloten (doorgekoppeld) op een dagzak. Uitgangspunt hierbij is dat het systeem gesloten blijft. De beoordeelde onderzoeken en richtlijn gaan over de gebruiksduur van de (grote) urine-opvangzak bij een gewone verblijfskatheter, dus zonder doorkoppeling. De conclusie is dus ook van toepassing op de reguliere CAD, zonder beenzakje mits de grote zak niet van de katheter losgemaakt wordt.
    Wat “zichtbare vervuiling” betreft, ga ik er van uit dat het dan gaat om vervuiling in de katheterzak ten gevolge van bijvoorbeeld bloedstolsels, vlokken, sediment dat na het legen achterblijft in de katheterzak. De manier waarop de katheterzak gereinigd kan/moet worden hebben wij niet uitgezocht. Over de manier van reinigen (spoelen, desinfectans, azijn etc.) wordt wel gesproken in het review dat is gevonden voor dit CAT maar dat is voor het beantwoorden van onze vraag verder niet naar gekeken. Dat zou dus ook een vervolgvraag voor een nieuw literatuuronderzoek kunnen zijn.
    De verpleegkundigen van de EBP-werkgroep die met dit onderwerp aan de slag zijn gegaan, Inge en Sanne, zijn beiden ook werkzaam in de wijkverpleging. Het ligt niet voor de hand dat de situatie anders is voor mensen met een CAD in een ziekenhuis, of andere zorginstelling of woonvoorziening.
    Hartelijke groeten,
    Peter Hoegen

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.