EBP: Zijn bij okselklierdissectie medische handelingen aan de aangedane arm toegestaan?

Na een okselklierdissectie mag je geen infuus inbrengen of bloed afnemen aan die arm, omdat dat het risico op lymfoedeem vergroot. Maar is dat echt zo?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
evidence based practice

Verschenen in Nursing-magazine september 2017.

Borstkankerpatiënten krijgen na een okselklierdissectie het advies de aangedane arm(en) strikt te ontzien. Het uitvoeren van handelingen aan die arm zou een grotere kans geven op lymfoedeem. Voor bijvoorbeeld bloeddrukmeting, infuus of bloedafname moet dan een ander ledemaat worden gebruikt. Met name inbrengen van een infuus of bloedafname uit de onderbenen of voeten ervaren patiënten echter vaak als pijnlijk. Bovendien vinden veel zorgverleners afname uit onderbenen of voeten moeilijker. Geeft het uitvoeren van medische handelingen aan de aangedane arm daadwerkelijk een grotere kans op lymfoedeem?

1 Formuleer je vraag

(P= patiënt of probleem, I =

0
4186

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.