Huidreacties door bestraling: de nieuwste inzichten

Een nieuwe, landelijke werkwijze moet duidelijkheid bieden over behandeling en verzorging van huidreacties bij radiotherapie. Nursing bespreekt de belangrijkste punten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie OttoKrause / Getty Images / iStock

De huid heeft heel wat te lijden tijdens radiotherapie. Of er huidreacties optreden en hoe ernstig die zijn, hangt onder andere af van de bestralingstechniek, het bestraalde gebied, de dosering en de individuele gevoeligheid van de patiënt. Acute huidreacties bij radiotherapie zijn in vier gradaties te verdelen:

  1. Licht erytheem of droge desquamatie (schilferige huid)
  2. Matig tot vurig erytheem, plekjes met nattende desquamatie (oppervlakkige, nattende wonden) in met name de huidplooien
  3. Nattende desquamatie, bloeden door minimaal trauma en schuren
  4. Ernstigere complicaties zoals necrose of ulceratie van de huid. Deze komen vrijwel nooit voor en worden in dit artikel niet behandeld.

Landelijke

0
2217

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.