Haloperidol bij delier misschien minder effectief dan we denken

Lange tijd was haloperidol (Haldol®) het voorkeursmiddel bij delier. Maar er zijn grote twijfels over de effectiviteit, in ieder geval bij patiënten op de intensive care. Is het einde van het haloperidol-tijdperk in zicht?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
illustratie Bernet Ragetli

Veertig jaar lang werd haloperidol (Haldol®) beschouwd als het middel van eerste keus bij delier.1,2,3,4,5 In dat vertrouwen lijken echter steeds meer scheurtjes te komen. Zo zou haloperidol op de intensive care geen effect hebben op de duur van een delier. Dat komt naar voren uit een grote Amerikaanse placebogecontroleerde studie, eind vorig jaar gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).6

 

De onderzoekers bekeken het effect van de antipsychotica haloperidol (Haldol®) en ziprasidone (Zipsydon®, in Nederland en België niet gebruikt). Of de patiënten in de studie nu intraveneus een placebo of

8
11953

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.