Moeilijke wond granuleert beter door vacuümtherapie met instillatie

Bij negatieve druktherapie met instillatie laat je een vloeistof inweken in een wond en zuig je die weer af met de vacuümpomp. Verpleegkundig specialisten wondzorg Kris Bernaerts en Annelies de Graaf vertellen over deze techniek.  

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Fotolia

‘Bij een wond met veel fibrinebeslag, een geïnfecteerde wond of een wond die niet wil opgranuleren, kiezen we steeds vaker voor negatieve druktherapie met instillatie van vocht’, legt Kris Bernaerts uit. Annelies de Graaf vult aan: ‘Vacuümtherapie met instillatie vervangt geen chirurgisch debridement, maar het geeft een snellere genezing van een vuile wond dan gewone negatieve druktherapie of wondverbanden.’

Bernaerts en De Graaf zijn verpleegkundig specialisten wondzorg bij het Wondzorg Support Team van UZ Leuven.

Indicatie: wonden die moeilijk genezen

Negatieve druktherapie met instillatie is vooral aangewezen bij de aanpak van wonden die niet helen of waarbij moeizame heling te

0
1782

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.