Morele stress: ‘Niet de zorg kunnen bieden die je wilt, dat knaagt aan je’

Je doet meer dan je best, maar toch ga je met een slecht gevoel naar huis. Niet de zorg kunnen bieden die je wilt, kan leiden tot morele stress. Bespreekbaar maken is de eerste stap om dit aan te pakken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustraties: Bernet Ragetli

‘Ik word dagelijks geconfronteerd met leven en dood,’ vertelt Carmino Van Meerhaeghe, verpleegkundige palliatieve zorgen bij AZ Damiaan in Oostende. ‘We staan dicht bij onze patiënten en voeren vaak diepgaande gesprekken. Zo gaf een patiënt herhaaldelijk aan dat hij levensbeëindiging wenste, wanneer hij zelf niet meer kon beslissen. We luisteren dan en proberen te doen wat mogelijk is, maar kunnen niets beloven.

Toen deze patiënt verward raakte, kon hij zijn vraag tot levensbeëindiging niet meer bewust stellen. We stelden vervolgens de vraag van de patiënt aan de artsen, die hier volgens de regels van de euthanasiewet geen gevolg meer aan

0
2573

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.