Madentherapie: ‘Nauwkeuriger dan een chirurgisch mes’

Madentherapie wordt sinds een half jaar in België opnieuw erkend als geneesmiddel. Ook in Nederland gebruiken veel wondspecialisten de krioelende beestjes voor wonddebridement. Hoe zit het met deze therapie?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Madentherapie wondzorg
Madentherapie wondzorg (Foto: iStock)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine april 2017.

Na een verbod van vijf jaar wordt in België madentherapie opnieuw toegepast als niet-geregistreerd geneesmiddel. Melissa Kiopekzis, wondzorgspecialist in het Vlaamse Wondzorgcentrum, heeft zich met succes sterk gemaakt voor de hernieuwde erkenning van de behandeling. Ze maakt zich klaar voor een groeiende vraag. ‘Op dit moment hebben we één patiënt per week, soms twee. We zijn nog aan het opstarten, maar verwachten een groei van het aantal patiënten.’

Test je kennis over wondzorg: madentherapie en meer

In Nederland is madentherapie nooit weggeweest, zegt Louk van Doorn, verpleegkundig specialist bij de afdeling Vaatchirurgie

0
955

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.