Vroeg of laat ontwikkelt 1 op de 3 diabetespatiënten nierschade. De patiënt merkt daar in de beginstadia niets van, maar onbehandeld kan nierschade leiden tot nierfalen. Maak de toets bij dit artikel en verdien 2 accreditatiepunten.

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aanNeem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.
Al abonnee? Log dan in
Ik ben ingelogd maar kan niets openen, wat is hier het probleem.
op meerdere e-mail adressen geprobeerd maar tevergeefs
Beste Marga, het beste kun je even contact opnemen met de klantenservice: http://www.bsl.nl/klantenservice, zij kunnen in je account kijken. Succes
Eén vraag uit de toets luidt als volgt:
Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende oorzaken van chronische nierschade, maar ook bloeddruk (hypertensie) en leeftijd spelen een rol.
Stelling I: De eGFR en albuminurie bepalen samen het risico op cardiovasculaire schade, progressie van nierschade en mortaliteit.
Stelling II: Bijna 12 op de 100 Nederlanders hebben enige vorm van chronische nierschade.
Hieronder mijn antwoord:
Alleen stelling I is juist.
Hieronder de uitkomst van deze vraag:
Onjuist, het correcte antwoord is:
Beide stellingen zijn juist.
Hieronder de uitleg die gegeven wordt:
Naar schatting heeft bijna 12 % van de Nederlanders enige vorm van chronische nierschade, met een mild (9 %), matig verhoogd (2 %) of ernstig verhoogd (<1 %) risico op nierfalen en cardiovasculaire ziekten.
De arts of verpleegkundig specialist bepaalt de nierfunctie (estimated glomerulaire filtratiesnelheid, eGFR). Hoe lager de eGFR, hoe ernstiger de nierfunctiestoornis. Uit urineonderzoek moet daarnaast blijken of sprake is van albuminurie.
Bron
Broersma, Anouk. Diabetische nefropathie. Nursing februari 2021, http://www.nursing.nl/challenge
Tenslotte hieronder de letterlijke tekst uit het artikel:
Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van chronische nierschade. Naar schatting heeft ongeveer 9% van de algemene bevolking in Nederland chronische nierschade met mild verhoogd risico op nierfalen en cardiovasculaire ziekten, 2% met een matig verhoogd risico en minder dan 1% met een ernstig verhoogd risico.²
Ik lees 9% van de algemene bevolking toch echt als 9 op de 100 personen en niet 12 op de 100 peronen.
Vriendelijk verzoek of jullie dit willen controleren en aanpassen waar nodig.
Beste rplancius, in het artikel staat het iets anders verwoord dan in de feedback van de toets, maar beiden komen op hetzelfde neer: 9% met mild verhoogd risico, 2% met matig verhoogd risico en 1% met ernstig verhoogd risico. In totaal 12%. Hopelijk verduidelijkt dit de toetsvraag.
Ik ben ingelogd maar kan deze toets niet maken. Kunnen jullie mij helpen?
Beste, je kunt het beste contact opnemen met de klantenservice. De collega’s kunnen je abonnement inzien en zo. https://www.bsl.nl/klantenservice/mijn-gegevens-en-abonnementen/
Geachte,
Toets gemaakt en had vraag 3 fout. Gezien de uitleg van het foute antwoord kan ik me in 1 stelling op zich vinden, alhoewel in de tekst dit ook iets anders verwoord wordt of gelezen kan worden, de uitleg van de andere stelling was niet in de tekst terug te vinden of ter herleiden. kan dit kloppen?
Met vriendelijke groet,
Tom
Beste Tom, zou je dit willen mailen naar nursing@bsl.nl met een omschrijving van de vraag waar het om gaat? De vragen worden in willekeurige volgorde gesteld, dus wij weten niet welke vraag bij jou nummer 3 was. Groet van de redactie