Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Nursing Challenge: Dwarslaesie

Naast verlamming heeft dwarslaesie veel secundaire gezondheidsklachten tot gevolg. In dit artikel lichten we er enkele uit: blaas- en darmproblemen, pijn, seksuele problemen en decubitus.
Dit artikel staat ook in Nursing-magazine december 2018
Premium

Treedt er toch decubitus op,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. In het artikel wordt geadviseerd om tijdens de intieme verzorging seksualiteit te bespreken. Dit lijkt me voor de patient bijzonder ongemakkelijk met name als een verpleegkundige van de andere sekse de patient wast. Problemen rond seksualiteit bespreek je bij voorkeur niet als de patient in een ongemakkelijk positie ligt en ontbloot is. Dit kan door een patient helemaal verkeerd opgevat worden. Niet doen lijkt mij..

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb de toets gemaakt en vraag 5 beantwoord met: alleen stelling 2 is juist.

   STELLING II HET RUGGENMERG LOOPT DOOR TOT IN EEN BUNDEL DIE ERUITZIET ALS EEN PAARDENSTAART: DE CAUDA EQUINA. DE ZENUWEN IN DE CAUDA EQUINA ZIJN BESCHADIGD BIJ CAUDALAESIE.

   Dit staat namelijk letterlijk zo in verklarende tekst:

   HET RUGGENMERG EINDIGT TER HOOGTE VAN WERVEL L1 OF L2 EN LOOPT NIET DOOR IN DE ONDERSTE BUNDEL. DE ZENUWEN LOPEN DAARONDER NOG DOOR IN EEN BUNDEL DIE ERUITZIET ALS EEN PAARDENSTAART: DE CAUDA EQUINA (LATIJN VOOR PAARDENSTAART). BIJ EEN CAUDALAESIE ZIJN DE ZENUWEN IN DE CAUDA EQUINA BESCHADIGD. DE SYMPTOMEN VAN EEN CAUDALAESIE LIJKEN OP EEN LAGE DWARSLAESIE: MOTORISCHE UITVAL, GEVOELSSTOORNISSEN, DARM- EN BLAASPROBLEMEN. HET VERSCHIL MET EEN DWARSLAESIE IS DAT HET RUGGENMERG NIET BESCHADIGD IS, EN DAT MENSEN MET EEN CAUDALAESIE VAAK NOG WEL KUNNEN LOPEN, ZIJ HET MET BEPERKINGEN.

   het antwoord dat jullie geven is dat beide stellingen onjuist zijn.
   Wat is jullie verklaring hiervoor?
   groet ,
   Alexandra

   • Lees alle reacties
   • Beste Alexandra, in de verklarende tekst staat dat het ruggenmerg eindigt ter hoogte van wervel L1 of L2, en dat het niet doorloopt tot in de onderste bundel.
    In stelling 2 staat dat het ruggenmerg wel doorloopt tot in de cauda equina, en dat is dus niet juist.
    Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord.

  4. Goedenavond!
   Ik heb een vraagje over de toets dwarslaesie..misschien zit ik er totaal naast, maar in het grafiekje over lichamelijke gevolgen naar hoogte van de dwarslaesie staat c5 t/m c8 (tweede kolom ).. maar cervicale wervels gaan toch maar tm c7? Zie ik verkeerd?

   Groet Sandra

   • Beste Sandra,

    In de tabel gaat het om de hoogte van de dwarslaesie op het niveau van de ruggenmergzenuwen, niet om de wervels. Het is inderdaad verwarrend dat de nummering van de wervels en de zenuwen op elkaar lijkt, maar niet geheel overeenkomt.

    Groet van de redactie

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.