Nursing Challenge: Dwarslaesie

Naast verlamming heeft dwarslaesie veel secundaire gezondheidsklachten tot gevolg. In dit artikel lichten we er enkele uit: blaas- en darmproblemen, pijn, seksuele problemen en decubitus.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dit artikel staat ook in Nursing-magazine december 2018

Treedt er toch decubitus op, dan spoor je vanzelfsprekend eerst de oorzaak op. Welke houding is de oorzaak? Is de decubitus ontstaan door een verandering van bijvoorbeeld rolstoel, bed of schoenen? Heeft de patiënt spullen in zijn broekzak, liggen er losse voorwerpen in de rolstoel? ‘Moet de patiënt langer dan drie dagen liggen vanwege decubitus, dan moet de huisarts een anticoagulantium voorschrijven (bijvoorbeeld Fragmin®)’, voegt De Haan nog toe. ‘Wanneer de patiënt weer zes uur per dag of meer kan zitten, kan dat weer afgebouwd worden.’

Met dank voor het nalezen aan:
Carlotte Kiekens, revalidatiearts in Revalidatiecentrum Pellenberg

4
2138

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

4 REACTIES

 1. Ik heb de toets gemaakt en vraag 5 beantwoord met: alleen stelling 2 is juist.

  STELLING II HET RUGGENMERG LOOPT DOOR TOT IN EEN BUNDEL DIE ERUITZIET ALS EEN PAARDENSTAART: DE CAUDA EQUINA. DE ZENUWEN IN DE CAUDA EQUINA ZIJN BESCHADIGD BIJ CAUDALAESIE.

  Dit staat namelijk letterlijk zo in verklarende tekst:

  HET RUGGENMERG EINDIGT TER HOOGTE VAN WERVEL L1 OF L2 EN LOOPT NIET DOOR IN DE ONDERSTE BUNDEL. DE ZENUWEN LOPEN DAARONDER NOG DOOR IN EEN BUNDEL DIE ERUITZIET ALS EEN PAARDENSTAART: DE CAUDA EQUINA (LATIJN VOOR PAARDENSTAART). BIJ EEN CAUDALAESIE ZIJN DE ZENUWEN IN DE CAUDA EQUINA BESCHADIGD. DE SYMPTOMEN VAN EEN CAUDALAESIE LIJKEN OP EEN LAGE DWARSLAESIE: MOTORISCHE UITVAL, GEVOELSSTOORNISSEN, DARM- EN BLAASPROBLEMEN. HET VERSCHIL MET EEN DWARSLAESIE IS DAT HET RUGGENMERG NIET BESCHADIGD IS, EN DAT MENSEN MET EEN CAUDALAESIE VAAK NOG WEL KUNNEN LOPEN, ZIJ HET MET BEPERKINGEN.

  het antwoord dat jullie geven is dat beide stellingen onjuist zijn.
  Wat is jullie verklaring hiervoor?
  groet ,
  Alexandra

  • Beste Alexandra, in de verklarende tekst staat dat het ruggenmerg eindigt ter hoogte van wervel L1 of L2, en dat het niet doorloopt tot in de onderste bundel.
   In stelling 2 staat dat het ruggenmerg wel doorloopt tot in de cauda equina, en dat is dus niet juist.
   Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord.

 2. Lees alle reacties
 3. Goedenavond!
  Ik heb een vraagje over de toets dwarslaesie..misschien zit ik er totaal naast, maar in het grafiekje over lichamelijke gevolgen naar hoogte van de dwarslaesie staat c5 t/m c8 (tweede kolom ).. maar cervicale wervels gaan toch maar tm c7? Zie ik verkeerd?

  Groet Sandra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.