Nursing Challenge: Dwarslaesie

Naast verlamming heeft dwarslaesie veel secundaire gezondheidsklachten tot gevolg. In dit artikel lichten we er enkele uit: blaas- en darmproblemen, pijn, seksuele problemen en decubitus.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dit artikel staat ook in Nursing-magazine december 2018

Treedt er toch decubitus op, dan spoor je vanzelfsprekend eerst de oorzaak op. Welke houding is de oorzaak? Is de decubitus ontstaan door een verandering van bijvoorbeeld rolstoel, bed of schoenen? Heeft de patiënt spullen in zijn broekzak, liggen er losse voorwerpen in de rolstoel? ‘Moet de patiënt langer dan drie dagen liggen vanwege decubitus, dan moet de huisarts een anticoagulantium voorschrijven (bijvoorbeeld Fragmin®)’, voegt De Haan nog toe. ‘Wanneer de patiënt weer zes uur per dag of meer kan zitten, kan dat weer afgebouwd worden.’

Met dank voor het nalezen aan:
Carlotte Kiekens, revalidatiearts in Revalidatiecentrum Pellenberg

1
1633

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Goedenavond!
    Ik heb een vraagje over de toets dwarslaesie..misschien zit ik er totaal naast, maar in het grafiekje over lichamelijke gevolgen naar hoogte van de dwarslaesie staat c5 t/m c8 (tweede kolom ).. maar cervicale wervels gaan toch maar tm c7? Zie ik verkeerd?

    Groet Sandra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.