Nursing Challenge: galsteenlijden

Galstenen zijn een veel voorkomende aandoening van de galblaas. Pas als een galsteen vast komt te zitten, ontstaan er klachten. Lees welke klachten dat zijn en hoe ze behandeld worden. De toets bij dit artikel levert twee accreditatiepunten op.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: AdobeStock

Kwaadaardige cellen

Bij alle mogelijke aandoeningen van de galblaas is diagnosestelling alleen mogelijk met beeldvorming. Erdmann: ‘Dan zien we ook direct of de galblaas er normaal uitziet, of er poliepen zijn of een kwaadaardige tumor. Overigens is het soms moeilijk om dit bij een ontstoken galblaas goed te beoordelen. Bij verdenking op een kwaadaardige tumor maken we altijd nog een CT-scan. Bij voorkeur doen we dan geen laparoscopische ingreep, vanwege het risico op lekkage van gal tezamen met de tumorcellen. Patiënten met mogelijke galblaaskanker moeten verwezen worden naar een academisch ziekenhuis omdat tijdens de operatie dan ook vaak een lever-

0
3101

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.