Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nursing Challenge: Levodopa

Levodopa wordt gebruikt bij de ziekte van Parkinson. Wat zijn de bijwerkingen van dit middel en waarom is het tijdstip van inname belangrijk? De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Jammer dat de verpleegkundige richtlijn voor Parkinson niet is gebruikt. Hieruit komt bijvoorbeeld het advies om de medicijnen 30min voor het eten in te nemen. In verband met de praktische haalbaarheid hiervan ipv 1uur voor.
   En het farmacotherapeutisch kompas schrijft daarnaast dat de maximale dosering madopar( levodopa/benserazide) 2gram mag zijn. In tegenstelling tot wat jullie schrijven. Dit staat ook in de richtlijnen/handreiking multidisciplinaire parkinsonzorg verpleeghuis.

   • Bij navraag liet de auteur van het artikel weten dat het volgende in het Farmacotherapeutisch Kompas staat:

    Maximale dosering: De Handreiking voor multidisciplinaire parkinsonzorg in het verpleeghuis (Verenso, 2011) adviseert indien nodig voldoende hoog en frequent te doseren tot 2 g levodopa/dag; soms wel over 8-10 giften. Volgens de multidisciplinaire richtlijn (NVN, 2010) dient men te letten op een voldoende hoge dosis levopa per gift (tot 375 mg/gift) en kan men verhogen met 125 mg per week, tot een max. van 375 mg 4×/dag; als een dergelijke dosering gedurende minimaal vier weken geen klinische verbetering geeft, adviseert men een atypische vorm van parkinsonisme te overwegen. De fabrieksbijsluiter geeft aan dat doses hoger dan ‘1250’ mg per dag niet gepaard gaan met toename in effectiviteit.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.