Nursing Challenge: metformine

Metformine is een bloedglucoseverlagend middel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De toets bij dit artikel is goed voor 1 accreditatiepunt.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Toets je kennis
Zoek je verdieping in je vak, doe dan mee aan de Nursing Challenge: online kennistoetsen over twee vakinhoudelijke artikelen

Hoe het werkt

 • Iedere maand verschijnen in Nursing magazine en op Nursing.nl twee artikelen waaraan een kennistoets is verbonden: een artikel over een verpleegkundig onderwerp en een medicijnartikel

 • Met de eerste toets verdien je 2 accreditatiepunten en met de tweede 1. Per jaar kun je dus 33 accreditatiepunten verdienen (Nursing verschijnt 11 keer per jaar)

 • Alle toetsen staan online op www.​nursing.​nl/​challenge

Win leuke prijzen!

 • Per maand wordt onder alle deelnemers een goodiebag verloot

 • Aan het eind van

1
3804

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

 1. Ik twijfel aan het juiste antwoord voor vraag 2 en vind die vraag sowieso verwarrend. Dat laatste omdat in het artikel gesteld wordt dat je 48 uur van tevoren stopt met metformine als je een operatieve ingreep ondergaat. En in de casus van vraag 2 wordt maar 1 dag voor de hartkatherisatie gestopt met metformine.
  Daarom ben ik gaan kijken in de voorschriften die ziekenhuizen aan hun hartkatherisatiepatiënten (met contrastmiddel) verstrekken. Daarin staat meestal dat 2 dagen van te voren gestopt wordt, maar na de ingreep zijn er geen restricties meer op metformine-inname. Dus ik ben het niet eens met dat het juiste antwoord zou zijn: ‘na 48 uur starten’. Volgens mij had het juiste antwoord ‘Mag direct weer starten’ moeten zijn.
  Zie bijv.: https://www.meandermc.nl/patientenportaal/patienten/afdelingen-specialismen/cardiologie/onderzoeken/hartkatheterisatie/meer-informatie-hartkatheterisatie).
  Ondanks mijn kritische noot: hartelijk dank voor het informatieve artikel en de challenge!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.