Nursing Challenge: tramadol

Tramadol is geregistreerd voor de behandeling van matige tot hevige acute en chronische pijn. Na orale of rectale toediening begint de werking na een uur. De werking houdt 6-8 uur aan.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dit artikel vind je ook in Nursing-magazine november 2018

6 Wanneer mag tramadol niet worden gebruikt?

Patiënten met een lang QT-intervalsyndroom of met epilepsie mogen tramadol niet gebruiken; tramadol kan het QT-interval verlengen en een insult uitlokken. Gebruik tramadol bij patiënten met levercirrose alleen met voorzichtigheid.1 Tramadol wordt dan minder goed afgebroken, wat de kans op bijwerkingen verhoogt. Mensen met het Brugada-syndroom, een erfelijke hartaandoening, hebben bij gebruik van tramadol een grotere kans op hartritmestoornissen. Zij kunnen beter overstappen op een andere pijnstiller.4

7 Wat zijn de belangrijkste interacties?

Gebruik van tramadol tegelijkertijd met onder andere duloxetine, SSRI’s, venlafaxine of vortioxetine (niet in België) geeft een klein

1
3759

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.