Nursing Challenge: verzorging van een PICC-lijn

Een PICC of perifeer ingebrachte centrale katheter biedt een toegangsweg tot de venen die relatief comfortabel is voor de patiënt. In dit artikel een stap-voor-stap handleiding om een PICC-lijn te verwijderen. (Maak ook de toets en verdien twee accreditatiepunten.)

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verzorging PICC-lijn
Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine maart 2018

In deze Challenge over de PICC-lijn leer je

1 wanneer een PICC precies wordt gebruikt

2 hoe je de PICC verzorgt

3 hoe de katheter wordt geplaatst en verwijderd

4 wat kathetergerelateerde infecties zijn

tekst artikel: Els Put
fotografie: Stefan Dewickere
toets: Anna-Marie Mollink

Diepe lijn voor de middellange termijn

Een PICC of een perifeer ingebrachte centrale katheter – peripherally inserted central catheter – is een centraal veneuze katheter voor de middellange termijn.1 Het is een polyurethaan (of siliconen) katheter
2
7667

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. In de thuiszorg gebruiken wij Vilans protocollen. Deze zijn voor de verzorging van de Picc-lijn en het wisselen stattlock pleister flink gewijzigd. Wie kan mij helpen aan het evidence waarop deze wijzigingen berusten?
    De stattlock pleister wordt gewisseld met onsteriele handschoenen en wordt daarna toch afgeplakt met tegaderm of chg pleister. Ik zelf heb hier moeite mee omdat de handeling minder steriel gebeurd

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.