Palliatieve sedatie: bewustzijn verlagen is geen doel, maar middel

De belangrijkste observatie bij palliatieve sedatie is niet hoe diep de patiënt slaapt, maar of hij nog last heeft van zijn symptomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Palliatieve sedatie draait om comfort, niet om bewustzijnsverlaging
Het doel van palliatieve sedatie is niet het bewustzijn verlagen, maar comfort bieden (fotografie: Sabine Joosten/Hollandse Hoogte)
Dit artikel is ook verschenen in Nursing-magazine juni 2017

Om te bepalen of palliatieve sedatie werkt, wordt vaak de vraag gesteld of de patiënt diep genoeg in slaap is. Maar dat is niet de belangrijkste vraag, stelt specialist ouderengeneeskunde Rogier van Deijck in zijn proefschrift over continue palliatieve sedatie. Veel verpleegkundigen zien alleen diepe sedatie als ‘echte sedatie’.1 Ook in de richtlijn Palliatieve Sedatie2 van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) wordt een ‘sedatiescore’ genoemd om de toestand van de gesedeerde patiënt vast te leggen. Die score loopt van ‘wakker en georiënteerd’ tot ‘ontbreken van

0
964

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.