Personeelstekort deze zomer nijpender dan ooit’

In verschillende regio’s hebben verpleegkundigen het deze zomer drukker dan ooit. Het aantal vacatures is hoog, de wachtlijsten groeien. ‘Cliënten en naasten moeten weten waarom zorg niet altijd mogelijk is.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verpleegkundige verlaat het huis van een thuiszorgpatient via een donker steegje.

Geen plek voor patiënten in de terminale fase, meer vacatures voor verpleegkundigen dan in andere jaren en een grotere behoefte aan vakantiekrachten. Het personeelstekort is deze zomer in meerdere regio’s groter dan anders. Zoals in Noord- en Midden-Limburg, waar De Zorggroep in de thuiszorg vacatures heeft voor 12 wijkverpleegkundigen en 20 mbo-verpleegkundigen (circa 40 fte). Ongeveer 90 cliënten staan op een wachtlijst. Ook andere organisaties kunnen de zorg voor hen niet leveren.

‘Enorm frustrerend’

Wijkverpleegkundige Wenke van Daelen en haar collega’s moeten regelmatig mensen nee verkopen. ‘Zo erg als deze zomer is het nooit geweest’, zegt Van Daelen, werkzaam bij

2
10573

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Ik sluit me volledig aan bij Rosalind.
    Zelf heb ik lange tijd in de uitvoering gewerkt maar nu op kantoor merk ik ook dat er toenemende werkdruk is. Je kan wel zeggen dat alle medewerkers binnen de VVT dit in toenemende mate dit merken. In mijn geval als zorgbemiddelaar moet ik wekelijks in conclaaf met zorgverzekeraar of zorgkantoor over het dan wel niet leveren van zorg. Nog niet te spreken van alle aanmeldingen vanuit het ziekenhuis. En dan moet de zomer nog beginnen..

  2. Lees alle reacties
  3. Wat me opvalt is dat er alleen verpleegkundigen genoemd worden als het gaat om het personeels tekort. Er werken ook viggers en helpende in de zorg. Ook wordt het verpleeghuis en de, bijna verdwenen, verzorgingshuizen niet of nauwelijks genoemd. Zo lijkt het of er alleen maar verpleegkundigen in de thuiszorg en ziekenhuis werkzaam zijn terwijl een heel groot deel van de problemen ook in de vv(t) sector voorkomen. Over de hele linie is het personeelstekort zo nijpend dat er naar mijns inziens niet alleen van de thuiszorg en ziekenhuizen gesproken mag worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.