Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Personeelstekort houdt aan: nog even doorbijten

Ziekenhuizen die bedden schrappen, verpleegkundigen die hun vakantie moeten inleveren. Berichten over het personeelstekort in de zorg domineren steeds vaker het landelijke nieuws. Is er al verbetering in zicht?
Premium

‘In de wijk is het

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  8 REACTIES

  1. Eh, zou een fatsoenlijke CAO kunnen helpen? Wijzen naar uitzendbureaus als mede-schuldigen, jammeren dat te weinig mensen voor de zorg kiezen… Heel slim om dan in deze periode (waarin schoolverlaters zich oriënteren op een toekomstige baan) zo star op te stellen wanneer het om de pegels gaat! Laat je je als werkgevers niet echt van je beste kant zien

  2. Lees alle reacties
  3. Ik werk al meer dan 14 jaar in de zorg in Vlaanderen. We ondervinden dezelfde problemen dan in Nederland, ik kan me niet onthouden om op te merken . dat de voor stellen op het te kort aan verpleegkundige op te lossen zich meest afspelen op management niveau , hun problemen worden opgelost , niet te onze , ook lees ik dat in Rotterdam er geen personeel zal afgesnoept worden om de zorg te verzekeren en meer samen te werken , die personeel tekort is juist wat het maakt om iets meer te verdienen of een betere leven kwailiet te verkrijgen , jammer dat ze het onder de noemer van beter zorg steken want dit is het niet, alle gesitueerde voorstellen nemen het probleem fundamenteel niet aan . Men gaat ervan uit als men er meer handen in de zorg steken zullen stoppen met Zagen !!! Maar alle handen die er bijkomen ondervinden de zelfde probleem zoals ons , slecht betaald , verminder levenskwaliteit , klein pensioen , en een gekraakte rug op te koop toe, en dan men verstaat men niet waarom er zon verloop is , maar laten we eens eerlijk zijn tegen over ons zelf , zouden we niet eensgezind stoppen met al die over uren te doen. Vakantie inperken , gewoon eens zeggen tegen het hoofd , bel naar de uitzen bureau . verpl genoeg daar . Ik ga op weekend met mijn kleine en dit is veel belangrijk dan de dienst ? .. En is het? Het is aan ons om zelf eens stil te staan. zoalang de boel draait zal er niets veranderden , dus de volgende keer als je hoofd langs komt zegt , ja terug zo ver , we zijn onderbemand wat kan jij over nemen , zeg gewoon eens …. niets . Maak een beslissing van wat je opgeeft in je leven al niet genoeg is , en neemt oor eenmaal niet genoeg met “ en de patiënten ‘ die zullen wel verzorgd raken met of zonder jou . Het ene wat ik wil zeggen is dat iedereen meer zijn grenzen moet stellen voor zich zelf , we zijn verpleegkundige wij moeten Verantwoorlijkheod opnemen voor onze patiënten en iet voor de bezetting Van de afdeling

  4. Juist ben het met mijn voorganster eens
   Heb jarenlang op de hartbewaking gewerkt, de arts sliep gewoon thuis.
   Dus in de nachtdienst heel wat calamiteiten en reanimaties meegemaakt.
   Sommige cardiologen kwamen in huis andere lieten het aan de co.ass over die soms van toeten nog blazen wist.
   Specialisten zijn niets zonder ons ,maar wij worden daar niet naar betaald.

  5. Ik werk al vanaf mijn 18e in de zorg als verpleegkundige.
   Ben nu 53 en doe het echt nog steeds met heel veel plezier, maar wat ik mij al jaren afvraag is waarom verpleegkundigen zoveel lager ingeschaald worden dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, maatschappelijk werker of ergotherapeut.
   Als verpleegkundige ben je dit namelijk allemaal!
   Ik werk in de revalidatie, de fysio bijv.oefent een half uurtje per dag met de gast, wij mogen het de andere 2 x op de dag doen…
   De maatschappelijk werker komt een half uurtje met de gast praten dan is haar of zijn tijd voorbij en wie neemt het verdriet en overige vragen na zo’n (soms moeilijk) gesprek over van de maatschappelijk werker. Precies… de verpleegkundige!!
   En dat is allemaal prima, want dat maakt dit vak als verpleegkundige juist zo veelzijdig. waarom wij als verpleegkundige dan zoveel minder betaald krijgen, is mij echt een raadsel. Daarnaast redden wij ook dagelijks levens door bijv.op te merken dat er medicatie fout is voor geschreven of door het starten van een reanimatie. Zo kan ik nog wel veel meer op noemen.
   Wie kan hier nu eens een duidelijke reden voor geven!?

  6. In de negentiger jaren was er ook personeel te kort,
   Er ontstond een idee door minister Melkert de Melkertbanen voor mensen die al jaren in de bijstand zaten. Laatst las ik in de krant dat er in Amsterdam of Rotterdam een project op poten werd gezet door Jop cohen om mensen uit de bijstand om te scholen voor een MBO opleiding. Beseft men wel da we in Nederland OOK de LBOers heel hard nodig hebben.
   Zorgverzekeraars eisen HBOers in de zorg, ondanks dat er goed gekwalificeerde en gespecialiseerde MBOers zijn Niveau 3 en 4. Laat deze mensen ook gewoon hun werk doen. Mijn inziens en ik zie het ook dat dit ook een reden is om te vertrekken in de zorg. Je word niet meer gewaardeerd.

  7. Zorg maar eens dat er een flinke smak geld bij komt aan salaris. Jongeren kiezen voor dit hongerloontje, onder aan de trede niet meer voor weekenden en avonden werken. Die zoeken zich wel wat anders uit. De schamele 4% in de sector VVT is een druppel op een gloeiende plaat. Er zal een procent of 20 bij moeten.
   Er wordt wel gezegd: werken in de zorg doe je omdat het je roeping is. Dat klopt deels, maar dat is sentiment en hebben we niks aan. Iedereen werkt tenslotte voor de poen en wil dit het liefst op een leuke prettige manier doen. Dat is in de zorg op het moment gewoon erg lastig.

  8. Minister de Jonge heeft niet alleen buikpijn, maar ook enorm veel boter op zijn hoofd. Zeker als hij onder de huidige omstandigheden zegt dat we ook moeten laten zien hoe mooi het werken in de zorg is. Sorry minister….dat is mede door jouw beleid verleden tijd! Al die maatregelen beslissen anderen over de verpleegkundigen heen. Er wordt veel vergaderd en veel gepraat, maar nauwelijks door de verpleegkundigen zelf. Die worden genaaid door de werkgevers, vakbonden en collega paramedici (artsen, laboranten, fysiotherapeuten) als ze om betere werkomstandigheden en een beter loon vragen, zoals nu in de UMC’s.
   De verpleegkundigen en verzorgenden zijn de nieuwe slaven en als daar niets aan gedaan wordt kan je werven wat je wilt, maar zal de respons zeer klein zijn en het werk er alleen maar vervelender op worden.
   Uiteindelijk is de patient dan meer dan nu de sjaak!

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.