Prof. Erik Scherder: ‘Muziek werkt echt pijnstillend’

Erik Scherder is een energieke professor in de neuropsychologie. Naast bewegen is muziek zijn grote passie. Op de Nursing Experience gaf hij een lezing over de positieve invloed van muziek op het brein. Hij ging in op de vraag wat verpleegkundigen in de praktijk kunnen doen met deze kennis.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Prof. dr. Erik Scherder: ‘Muziek draagt echt bij aan de kwaliteit van leven op het moment dat die kwaliteit ernstig geweld wordt aangedaan.’ (Foto: Bob Bronshoff)

Wat brengt een mooie melodie precies teweeg in de hersenen?

‘Als je luistert naar muziek waar je van houdt ontstaat er een verwachtingspatroon, een soort craving. Muziek werkt op de cumulus, het beloningscentrum in de hersenen. Als de beloning uiteindelijk volgt voelt dat geweldig. Zangeres Adele speelt daar bijvoorbeeld heel slim mee. De karakteristieke uithaal van haar stem, de beloning waar al haar fans op wachten, stelt ze heel lang uit. Het moment dat het dan komt, vliegt de dopamine bijna je voorhoofd uit. Zelf krijg ik nooit genoeg van Canon in D van Pachelbel. Of het nu op

0
5291

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.