Test je kennis over complicaties bij stomazorg

Dehiscentie, pancaking, drukulcus. Het zijn slechts een paar voorbeelden van stomaproblemen. Hoe herken je ze en wat doe je eraan?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wijkverpleging spant kort geding aan tegen verzekeraar
Wijkverpleegkundigen zonder contract met Zilveren Kruis komen in de knel door het nieuwe inkoopbeleid (foto: Arno Massee).

tekst en foto’s Iris Mast en Ilonka Betjes

Test je kennis: wat is wat?

  • Stoma in huidplooi
  • Dehiscentie 
  • Pancaking
  • Rode huid
  • Stripeffect
  • Drukulcus

(Scroll naar beneden voor de antwoorden)


1 Goed aangelegd stoma

Op deze foto zie je een goed aangelegd stoma. Hierbij is zowel eendelig als tweedelig stomamateriaal geschikt. De stomaverpleegkundige kiest in overleg met de stomadrager het materiaal op basis van stomakenmerken en de situatie van de stomadrager; dit wordt functioneringsgericht voorschrijven genoemd. Het voordeel van eendelig stomamateriaal is dat je problemen zoals lekkage eerder opmerkt doordat het materiaal dagelijks gewisseld moet worden. Eendelig stomamateriaal is daarnaast soepeler

2
5532

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Ik wil opmerken dat foto 3 geen afbeelding van stripeffect is, lijkt meer lichte drukplek tgv convex of irritatie tgv verweking plak (te lang laten zitten)? Stripeffect zijn echt huiddefectjes, vnl aan zijkant en de onderkant van de stoma.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.