De wondzorg van de toekomst: nieuwe technieken

Welke nieuwe technieken voor wondbehandeling zijn er, en welke kunnen we de komende jaren verwachten? Nursing zet interessante nieuwe ontwikkelingen op een rijtje.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Fotografie: IStock

Celtransplantatie met vocht uit huidblaasjes

Wat is het? ‘Bij minimaal invasieve autologe epidermale grafting gaat het net als bij een skin graft om een transplantatie, maar dan van cellen in plaats van huidweefsel.’ Dat vertelt wondconsulent Marco Warbout1, die deze techniek geregeld toepast. ‘Op de donorsite halen we geen huid weg, maar creëren we warmteblaasjes die vocht met epidermale stamcellen bevatten. Die transplanteren we op de wond, waar ze keratinocyten en melanocyten vormen en vervolgens nieuw epitheel.’

Hoe werkt het? Warbout: ‘We gebruiken een speciaal apparaatje dat de huid van het bovenbeen opwarmt tot 40 graden en tegelijkertijd

3
9026

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.