Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Valpreventie in de wijk kan beter

Volgens een panel van zorgprofessionals kan de valpreventie in de wijk beter. Dat concludeert onderzoeker bij VeiligheidNL Branko Olij in zijn proefschrift.
vergrootglas

Volgens de zorgprofessionals in het panel kan de valpreventie bijvoorbeeld verbeterd worden door ouderen jaarlijks te screenen op een verhoogd valrisico, meer ouderen te verwijzen naar een valpreventieprogramma en door follow-up aan te bieden na zo’n programma.

Ouderen motiveren

Volgens het panel – dat bestond uit 125 wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en geriaters – is het moeilijk om ouderen te motiveren deel te nemen aan een valpreventieprogramma. Zorgverleners geven aan dat het helpt om de negatieve gevolgen van een val, en de positieve effecten van het voorkomen daarvan te benadrukken.

Ouderen deden niet vaker mee wanneer het programma aansloot bij hun voorkeur

Thuis oefenen of op locatie

Uit het onderzoek van Olij blijkt verder dat er grofweg twee groepen ouderen te onderscheiden zijn: zij die bij voorkeur individueel en thuis oefeningen doen en zij die liever in een groep en op locatie oefenen. Toch bleek dat ouderen niet vaker deelnamen aan het valpreventieprogramma als dat programma aansloot bij hun voorkeur.

Valgerelateerde ziekenhuisopnamen

Het aantal ouderen dat zich na een val meldt op de spoedeisende hulp (SEH) is tussen 1997 en 2016 met 48% toegenomen. Voor het aantal valgerelateerde ziekenhuisopnamen is dat 59%. Ondanks dat die absolute aantallen zijn gestegen, is de incidentie van valgerelateerde SEH-bezoeken per 1000 inwoners afgenomen.

Branko Olij. The Impact and Prevention of Fall-Related Injuries among Older Adults. Proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, oktober 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.